Вежди Рашидов, председател на комисията по култура в НС, обяви: 

Медия, оценена от червения Филип Попов, се подигра на глупостта на депутатите, които се хванали на лъжата с подарени имоти

ГЕРБ ще промени Закона за електронните съобщения и ще наложи задължително разкриване на собствениците на медии, които разпространяват фалшиви новини. Това научи “24 часа” от управляващата партия. В момента собственост върху медиите в мрежата се разкрива само при тежко криминално престъпление, но не и когато се публикуват доказани лъжи.

“Тази

безпределна

анонимност не

може да

продължи”,

категоричен бе ключов депутат от ГЕРБ пред “24 часа”.

“Това не са медии, това са клюкарници. И това не е свобода, а простотия - изригна пред “24 часа” председателят на ресорната парламентарна комисия по култура и медии Вежди Рашидов. И продължи: - Не може за това, че си карал с превишена скорост, да носиш наказание, а за това, че с фалшиви новини си окепазил живота на някого - не.”

Думите му дойдоха като реакция на скандалните обвинения, които отправи 36-годишният депутат от БСП Филип Попов срещу своите колеги от ГЕРБ Десислава Атанасова, Делян Добрев, Красимир Велчев и Антон Тодоров. След като прочел публикации на сайтове като анонимните “Вале нюз” и informiran.net, той поиска Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да се сезира и да провери публикациите в медиите по отношение на апартаментите на четиримата политици от ГЕРБ. Замесени в това “разкритие” са блогът 4udoslav, чийто девиз е “Да разгромим корумпираната власт със слово (не непременно с истини)”, сайтът “Вале нюз”, под чиято глава пък пише: “Издание за фалшиви новини и абсолютни измислици. Не вярвайте, това не е истина”. Дописката бе пусната и в информиран.нет, който излъга за гръцкия остров на Борисов и сам уточнява, че не проверява информациите си.

Информацията, на която се основаваше сигналът на Попов, вчера вече бе свалена почти от всички сайтове. А “Вале нюз” пусна и уточнение, че не публикува истинска информация. То се прави заради демонстрираната от депутатите ниска култура, става ясно от уточнението.  

“Ще напишем правилата всички заедно, разчитам и на помощта на сериозните медии. Ще създадем правила, за да се знаят собствениците на тези

уж медии, които

се създават, за

да окепазяват

човека. Да се знае кои са мерзавците и клюкарите”, зарече се още Рашидов. Законодателството срещу фалшивите новини ще влезе в комисията му веднага след финализирането на други два закона - за културното наследство и за авторските права, които са вече в процедура.

Промени в няколко закона с цел борба с фалшивите новини наскоро изготвиха и депутатите от ВМРО. От партията предлагат сайтовете, които са анонимни, да се закриват, ако на тях има позоряща информация. За целта всеки сайт ще трябва да слага информацията на лицето, което е администратор, и така, когато има проблем, на него ще може да му се търси отговорност по съдебен път. Освен това тези страници, които са създадени само за забавление и пускат измислени новини, ще трябва изрично да упоменават това. Нова промяна в медийния закон пък ще позволи на Съвета за електронни медии да регулира съдържанието и в медиите, които имат онлайн издания. Да се създаде държавен домейн, в който да се регистрират всички медии, предлагат още в законопроекта си от ВМРО. Идеята е така сериозните медии да се разграничават от останалите сайтове. Засега войводите предлагат домейнът да е .media, но подчертават, че подлежи на промяна. Освен това регистрацията в общия домейн ще позволи на СЕМ по-лесно да регулира съдържанието в онлайн изданията. Миналата седмица законопроектът на ВМРО мина първо четене в парламентарната комисия по култура.

Цветан Цветанов: С фалшиви новини в страната се трупа напрежение

“Посещавам всяко населено място в страната. Действително се формира някакво напрежение, което го отдавам на това, че опозицията успя с натрупване на фалшиви новини да стопи донякъде разликата в процентите в социологическите сондажи.”

Това каза зам.-шефът на ГЕРБ и лидер на парламентарната група на партията пред Нова тв. “В немалко случаи поднесената информация не отговаря на истината”, обобщи той по отношение на бума на фалшиви новини. И уточни, че управляващите се противопоставят на фалшивите новини с реалните политики, които провеждат.

Като председател на националния предизборен щаб на партията Цветанов посещава непрекъснато страната.

За разлика от БСП ГЕРБ изпълнява предизборните си обещания, изтъкна той.

В ГЕРБ не се притесняват от служебен кабинет, а от факта, че предсрочни избори ще забавят реформите, уточни той. В момента приоритетите по управленската програма се изпълняват стриктно, категоричен е Цветанов. 

От БСП не подали сигнал - само искали да разберат истина или лъжа било написаното от анонимните сайтове за депутатските жилища

Още едно свежо откровение - на депутатите не им било работа да проверяват какво е фалшиво. За тях то също представлява сигнал

“Не е наша работа да проверяваме дали са фалшиви сайтовете, или самите новини. Публикациите сами по себе си представляват сигнал по смисъла на закона. Затова ние вчера дори не сме пускали сигнал, а направихме искане до комисията да провери тези публикации - фалшиви ли са, верни ли са и т.н.”

Така депутатът от БСП Филип Попов отговори в сряда на въпрос на “24 часа” защо от левицата подканват Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконното придобитото имущество (КПКОНПИ) да се самосезира за фейк новини.

Още във вторник от името на левицата Попов поиска КПКОНПИ да се самосезира и да провери новината, че депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова, Делян Добрев, Красимир Велчев и ексдепутатът Антон Тодоров са получили жилища и офиси в комплекс “Царско село” и други в столицата. Пред журналистите Попов заяви, че новините са пуснати в няколко медии, но не назова имената им.

БСП очаква да се изясни казусът с обитавания от Владислав Горанов апартамент. Историята тръгна в един и същи час от зрител на Слави Трифонов и левеещия се вестник “Сега” на Сашо Дончев. Дебатът се разгоря буквално в същия ден, в който започна обсъждането на бюджета на държавата, по което основен вносител е финансовият министър.

“По отношение на останалите трима народни представители и един вече бивш е редно комисията да провери какъв е случаят”, коментира още Попов.