Агнешко с нечетлив печат се бракува и спира от продажба, обявиха от Агенцията по храните, които проверят магазините в цялата страна за качеството на стоките, които ще сложим на Великденската си трапеза.
За да знае потребителят какъв е произходът, върху агнешкото или ярешкото месо тази година се поставя синя или червена маркировка. Ако е от България, печатът е син. “Проследяваме температурата на съхранение. Потребителят може да види цвета на месото – той трябва да е светлочервен до керемиденокафяв”, казва д-р Мария Ботева.
Хранителни продукти с липсваща информация върху етикета са най-честите нарушения в търговската мрежа в Русе, които са засекли до момента инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните. Но и в други градове се забелязват подобни нарушения.
На много етикети липсва информация на български език или етикетировката на български се разминава с тази на производителя от друга държава, обясняват експерти.