Цирозата на черния дроб е една от най-тежките последици от прекомерната консумация на алкохол. Това заболяване често вкарва алкохолиците в гроба, тъй като на напреднал стадий жизненоважният орган изцяло престава да се справя с функциите си. 

Хората, които често пият, със сигурност ще се заинтересуват от това след колко време алкохолът може да провокира развитието на цироза на черния дроб? 
Въздействието на алкохола разрушава черния дроб.

Цирозата се появява, когато деформирани тъкани изместват здравите, функциониращи чернодробни клетки. И въпреки че този процес може да бъде свързан с хроничен хепатит, прекомерното пиене е една от основните причини. 

Когато токсините и канцерогените влизат редовно в тялото в големи количества, черният дроб повече не може да се справя с почистването им и се саморазрушава. Тежка цироза прогресира до чернодробна недостатъчност, която потенциално води до смърт, ако на пациент не бъде своевременно трансплантиран здрав орган. 

Има два основни фактора, които допринасят за развитието на това заболяване: количеството консумиран алкохол и "стажът" на алкохолика. При мъжете рисковете се увеличават значително, ако дневната консумация на етилов алкохол достигне 40 грама, което е еквивалентно на 100 грама водка / ракия / уиски или 1 литър бира. Същата доза се съдържа в 3-6 чаши вино (в зависимост от градуса).

Но при жените рискът от цироза се увеличава, когато дневната консумация на етилов алкохол достигне едва 20 грама. Разбира се, цирозата не се развива веднага. Сериозното увреждане на черния дроб отнема време. Но ако пиете всеки ден от 50 до 100 грама водка, текила или други спиртни напитки, след 10 години може вече да чакате първите признаци на цироза. Важно е да се има предвид наличието на други рискови фактори.

Независимо от обобщените данни, е важно е да се отбележи, че често картината на заболяването може да бъде чисто индивидуална, включително и поради други фактори (например наследствени генни нарушения, лоша екология, пушене, лошо хранене и някои хронични заболявания). 

Установено е обаче, че за хора, които пият силен алкохол в продължение на две десетилетия или повече, шансовете за развитие на болестта са приблизително 50/50.