Картофите като цяло са една от най-разпространените храни по света. Тяхната история в Европа идва още от времето на Испанското завоюване на Инкската империя от Франсиско Писаро през 1521 – 1523 г. Първите европейски писмени свидетелства за картофите идват през 1537 г. от испанския конкистадор Кастелянос. След като картофът е пренесен в Испания, той постепенно се разпространява в Европа. Първоначално на храната е гледано с недоверие и е смятана за нездравословна и дори нехристиянска. Това предотвратява широкото ѝ приемане за определен период, въпреки че после започват да я рекламират като лечебна.
През периодите на война картофът се оказва полезен. Зърнените храни биха могли да бъдат изгорени и запасите от тях – конфискувани от преминаващите армии, но картофите са под земята и по принцип не ставали жертва на военно заграбване. Това довело до увеличено използване на картофи от селяните. Днес картофите се появяват на трапезата ни все по често. Въпреки това експертите казват, че картофите и особено пържените са доста трудно храносмилателно ястие. А яденето на пържени картофи с някои храни е напълно вредно за тялото.
Специалистите от Агенцията за стандарти за безопасност на храните (FSA) на Обединеното кралство посочват, че картофите трябва да се пържат, докато не се образува златна, а не кафява кора, за да се избегне консумацията на акриламид, който се образува в пържени храни. Експериментите върху животни показват, че акриламид уврежда ДНК и провокира развитието на рак, пише zdrave.to.
От своя страна диетолозите отбелязват, че пържените картофи съдържат големи количества въглехидрати и мазнини, което е сериозно бреме за храносмилателната система. Според експерти, вредно е да се ядат пържени картофи с такива продукти като месо, домати, алкохол и хляб.
Месо. В комбинация с месо, пържените картофи ще накарат тялото да усвои както протеини, така и въглехидрати, а мазнините - за храносмилането са една от най-трудните задачи.
Домати. Трябва да се помни: нишестето не се комбинира с кисели храни, защото те пречат на неговото усвояване. Ако ядете картофи с домати, можете да получите лошо храносмилане.
Алкохолът. Пържени картофи, заедно с алкохол - е двойна тежест върху бъбреците. При тази комбинация тялото запазва повече течност в тъканите.
Хляб.В компания с пържени картофи, хлябът ще „възнагради” тялото ви с ненужно голяма част от концентрирано нишесте. За храносмилането му ще трябва да се увеличи секрецията на киселина в стомаха ви, която може да увреди мукозната му мембрана.