Диетологът доктор Ана Йорданова даде съвети пред сутрешния блок на Нова телевизия за това как да си върнем формата след Великденското преяждане.
„Яйцата в момента са един от най-чистите продукти, с много малко въглехидрати и мазнини – каза доктор Йорданова. - В жълтъка на яйцата има много полезни вещества. Абсолютно нормално количество е да се ядат до 4 - 5 яйца на седмица. Ясно е, че не трябва да се прекалява. До седем жълтъка на седмица е препоръчително на седмица.
Тази година лично аз опитах да изпробвам и по-калоричен козунак. С типово и лимецово брашно. И се получи наистина невероятно вкусно.
Мазнините в млечните продукти, преди се смяташе че покачват високо холестерола. Сега знаем, че покачват заарта. Хубаво е да се внимава с маслеността на млякото и да е до 1 -2 процента. Сега популярни са високомазнинните диети. Те обаче не са за всеки. Особенно за хора с генетични, чернодробни и панкреатични проблеми това може да е много вредно.
Няма как да се унифицират нещата. Единствено могат да се унифицират препоръките за балансирано хранене.
За хората, които постят, препоръчително е постепенното захранване с животинските мазнини и продукти. Месо там се включи на петия до десетия ден след поста.
Хубаво е повече плодове и зеленчути да приемат тези хора в следващите седмици. Трябва да се консумират повече плодовете и зеленчуци по принцип.
Тези, които не са постили, могат да консумират по-големи количества яйца и агнешко в момента”.