Сряда, ранният следобед. Ботев Пловдив набор 2003 играе с Етър първия 1/4-финал за Купата на БФС. Гостите определено доминират в играта. Владеят повече топката, създават опасности. В 29' Ботев контраатакува, крилото на "канарчетата" е повалено в наказателното поле и съдията надува свирката за дузпа. Кой ще се наеме с тази голяма отговорност да изпълни 11-метровият наказателен удар и да даде криле на малките "канари" в трудно вървящия за тях мач. Към точката за дузпа се отправя вратарят на "жълто-черните". Изглежда спокоен, уверен... но пропуска, стражът на гостите отразява. Точно в тази половин секунда обаче Християн Славков показва защо е застанал зад топката. Запазва самообладание и прави добавка, подхождаща на класен централен нападател. Славков е в прегръдките на своите съотборници и ликува. В крайна сметка този гол дава нужния тласък на пловдивчани и те побеждават с 3:0.

Славков започва с футбола още на шест години с тима на Марица. Играе край Захарната фабрика до преди три години, когато преминава в редиците на Ботев. 

"Християн е трудолюбив, с огромен потенциал, който тепърва ще разкрива. Притежава много добри физически данни. Пред него обаче предстои много работа, защото това, което показва, са около 30% от възможностите му. Той и другият вратар на набор 2003 (Християн Карастойков) имат потенциал на 18 години да играят при мъжете." Това заяви пред Glas.bg треньорът на вратарите в "жълто-черната" академия Илия Иванов.

Медията ни се свърза с вратаря, за да разкаже какво е изпитал в този момент и защо той е изпълнил наказателния удар. 

 

- Здравей, първо честита победа! Взехте добър аванс преди реванша за Купата срещу Етър. Ти отбеляза първия гол в срещата, беше ли притеснен преди изпълнението и какво почуства?

- Имаше напрежение, но бях хладнокръвен. Първо като видях, че топката да отива в противоположния ъгъл - мислите ми минаха през главата - казах си трябва да я вкарам.

- Това не първата дузпа, която изпълняваш за своя тим. Помниш ли кога бе първата ти такава в официален двубой?

- Да, беше преди четири години. Тогава играех за Марица в шампионата Футбол 9, реализирах срещу Евроколеж тогава. А за Ботев се състезавам от три години.

- Имате класни офанзивни играчи в състава, но ти изпълни дузпата. Как треньорът ти се довери?

- В случая титулярният изпълнител Юсеин Касов бе излезнал, нямахме план Б.  В редица контроли и също в турнирни мачове аз съм реализирал хладнокръвно дузпи и мисля, че именно заради това треньорът ми се довери.

- Явно често изпълняваш дузпи, а упражняваш ли се на тренировки?

- Преди последното Републиканското първенство с тогавашния ни треньор Георги Онов с него след всяка тренировка всеки биеше по 3 дузпи и там не съм пропускал.

- Досега пропускал ли си наказателен удар в официална среща?

- Не, само последната, но все пак вкарах.

- Какви са ти очакванията за реванша за Купата с Етър?

- Ще продължим напред!