Оптималното здраве на червата е жизненоважно за храносмилането, усвояването на хранителните вещества и силния имунитет. Опитът да отслабнете и да подобрите здравето на червата включва борба с възпалението, което е ключов фактор за храносмилателния дискомфорт. Тук влизат в действие противовъзпалителните напитки. She Finds пише за това.

Дестини Муди, доктор по медицина, споделя пет противовъзпалителни напитки, които ще ви помогнат да "изравните" стомаха си и да балансирате червата.

Зелен чай

Зеленият чай е известен не само с освежаващия си вкус, но и с потенциалния си принос в борбата с наднорменото тегло. Богат на антиоксиданти, особено на катехини, зеленият чай има противовъзпалителни свойства, които помагат за намаляване на чревното възпаление и подобряват здравето на храносмилането.

„Голям мета-анализ показва, че зеленият чай и екстрактът от зелен чай могат да намалят мазнините по корема. Съединение, открито в зеления чай, наречено EGCG, доказано намалява обиколката на талията. Приемането на 500 милиграма зелен чай дневно за около 3 месеца може да даде осезаеми резултати. Въпреки това може да са необходими допълнителни изследвания", казва Муди.

Снимка: Freepik

Зелен фреш

Снабден с витамини, минерали и антиоксиданти от съставки като зеле, спанак, целина и краставица, зеленият фреш поддържа цялостното здраве на храносмилането. Голямото количество фибри в тези съставки насърчава редовното изхождане и намалява подуването на корема, като помага за изглаждане на корема.

„Пресните зеленчуци дават на тялото ви доза суперхрани, защото обикновено се правят с целина, къдраво зеле, манголд, спанак, спирулина, хлорела и мента. Тези храни са богати на антиоксиданти за борба с възпалението“, казва Муди.

Златно мляко

Основната съставка в тази напитка е куркума, която съдържа куркумин, известен със своите противовъзпалителни свойства. Куркуминът може да помогне за облекчаване на храносмилателните проблеми и намаляване на чревното възпаление, насърчавайки здрава храносмилателна система.

Науката е показала, че куркумата е "мощен антибактериален и антивирусен агент, който може също така да намали риска от рак поради своите антиоксидантни свойства. Куркуминът, активната съставка в куркумата, също се предполага, че укрепва чревната бариера и червата", казва Муди.

Снимка: Freepik

Сок от цвекло

Цвеклото е добър източник на фибри, които поддържат редовното храносмилане и помагат за облекчаване на подуването на корема, насърчавайки по-плосък корем. Освен това сокът от цвекло съдържа нитрати, които подобряват кръвообращението и физическата работоспособност.

Муди казва: „Като спортен диетолог съм много запознат с тази напитка поради ползите, които предоставя на спортистите. Цвеклото е богато на нитрати, които помагат за отварянето на кръвоносните съдове и подобряват кръвния поток, което е чудесно не само за нашето сърце, но също така помага за спортните постижения. Цвеклото също съдържа беталаини, които се борят с възпалението. Освен това цвеклото е с много ниско съдържание на калории, така че може да помогне за изтъняване на талията ви."

Кефир

Кефирът е ферментирал млечен продукт, който допринася за плосък корем и поддържа баланс на червата. Тази богата на пробиотици напитка е пълна с полезни бактерии, които поддържат здрав микробиом на червата.

„По-мощен източник на пробиотици от киселото мляко, кефирът е ферментирала напитка, традиционно произведена от краве или козе мляко. Резултатът е мека и тръпчива напитка с високо съдържание на протеини. Кефирът съдържа и специален пробиотик, Lactobacillus kefiri, който може само се съдържа в кефира и е установено, че инхибира растежа на вредни бактерии като салмонела, което е добро за нашия микробиом“, казва експертът.

Снимка: Freepik

Този материал е само за информационни цели и не съдържа съвети, които могат да повлияят на вашето здраве. Ако имате проблеми, свържете се със специалист.

Превод: GlasNews.bg

Няколко прости напитки, с които ще отслабнете

4 от най-опасните алкохолни напитки в света

5 напитки, които ще помогнат за подобряване на здравето на сърцето

Топ 6 питателни напитки, които ще помогнат за намаляване на високия холестерол

Дефицит на витамин D: Храни и напитки, които да добавите към вашето меню