Още през 70-те години на миналия век американски учени са провели редица изследвания и са установили, че редовната консумация на сок от моркови укрепва сърцето и кръвоносните съдове. Също така напитката понижава нивото на "лошия" холестерол в кръвта и блокира сърдечните патологии. В допълнение, сокът има положителен ефект върху работата на всички системи на тялото, предотвратява онкологията, затлъстяването и развитието на деменция.

Разказваме ви какви са ползите от сока от моркови и защо лекарите препоръчват на всички без изключение да го пият.

Какви са ползите от сока от моркови за тялото

Фрешът от моркови насища организма с калий, витамини А, В, К и С. Освен това съдържа каротеноиди, лутеин и зеаксин, които имат мощни антиоксидантни свойства. Именно тези молекули могат да се борят с рака, стареенето и сърдечните заболявания. Затова ползите от тази напитка са безценни за нашето здраве.

Ускорява метаболизма: Сокът от моркови ускорява отделянето на жлъчка, което спомага за ускоряване на метаболизма в организма. Жлъчката е точно течността, която се произвежда в жлъчния мехур и помага за разграждането на мазнините. Благодарение на което можете да отслабнете по-бързо.

Подобрява зрението: Пресните моркови съдържат бета-каротин, който защитава клетките на ретината, предотвратявайки развитието на очни заболявания - макулна дегенерация, катаракта и слепота. Морковите съдържат и лутеин, който предпазва от пълна загуба на зрението.

Възстановява състоянието на кожата: Всички, които имат проблеми с кожни обриви или псориазис, се препоръчва да включат сок от моркови в диетата си. Благодарение на съдържанието на витамин С и бета-каротин, кожата се възстановява по-бързо, по-малко е склонна към обриви и бръчки.

Намалява развитието на онкологията: Според научни изследвания сокът от моркови може да спре действието на раковите клетки в организма. Ето защо тази напитка е отличен помощник в борбата с различни форми на рак.

Полезно за бременни жени: Благодарение на съдържанието на калций, фолиева киселина, калий, магнезий и витамин А, сокът от моркови е в състояние да обнови тялото след раждането. Макроелементите на сока спомагат за укрепването на костите и хрущялите, а фолиевата киселина допринася за нормалното развитие на плода. Витамините А и С предпазват от вътрематочни инфекции, укрепват имунитета на майката и детето. Затова американски лекари препоръчват на бременните жени да пият по литър сок на ден.

Подобрява работата на мозъка: Бета-каротинът, съдържащ се в големи количества в пресните моркови, намалява рисковете от свързани с възрастта заболявания, свързани със загуба на паметта и деменция, подобрява когнитивните функции. Пресният морков подобрява паметта, като повишава проводимостта на нервните окончания.

Колко сок от моркови можете да пиете на ден

Да, този сок е много полезен за организма, но трябва да се пие в умерени количества. Всички пресни храни са практически лишени от фибри, така че не могат да заменят пълноценната диета. Поради прекомерната консумация на пресни плодове кожата може да придобие лек оранжев оттенък поради съдържанието на бета-каротин, пише tsn. За да избегнете нежелани странични ефекти от пиенето на напитката, трябва да пиете не повече от чаша сок от моркови на ден.

Превод: GlasNews.bg

Ползи и вреди от консумацията на сок от кисело зеле

Увеличете имунитета и отслабнете: 7 полезни свойства на сока от нар за здравето

5 напитки, които ще помогнат за подобряване на здравето на сърцето

Топ 6 питателни напитки, които ще помогнат за намаляване на високия холестерол