Скоро ще дойде време да украсите къщите си с цветни гирлянди и да поставите коледна елха. Според учените предпразничните приготовления могат да бъдат помрачени от внезапна хрема и болки в гърлото и това може изобщо да не е по вина на вирус, пише IFLScience.

Има голяма вероятност причината за неразположението да е синдромът на коледното дърво. Това е името, дадено на състоянието, причинено от алергени, открити върху живи коледни елхи.

Симптомите на гореспоменатия синдром могат да бъдат объркани с настинка или дори с коронавирус. Симптомите могат да включват хрема, сърбящи и сълзещи очи, кихане, сърбеж в гърлото и дори кашлица. Може също да се появи зачервяване и подуване на кожата.

Такава алергична реакция може да бъде особено опасна при астма.

„Хората с астма могат да страдат от влошаване на симптомите, включително пристъпи на затруднено дишане“, предупреждава общопрактикуващият лекар Бхавини Шах.

Според експерти коледните елхи са буквално облепени с потенциални алергени, включително прашец от самото дърво, прахови акари и най-важното – мухъл. Едно празнично дърво може да съдържа над 50 вида мухъл, всеки от които произвежда спори във въздуха. Те са това, което може да предизвика отговор от имунната ви система.

Проучванията показват, че нивото на спори във въздуха в апартамент се увеличава от 800 спори на кубичен метър до 5000 спори на кубичен метър, след като иглолистна дървесина е престояла в помещението две седмици.

„Спорите на мухъл могат да останат върху живи коледни елхи като бор, ела или смърч. Дърветата се отглеждат на открито, където поемат спори на мухъл от околната среда, особено във влажен климат. Когато тези дървета се внесат на закрито, където е топло и сухо, съществуващите спорите стават във въздуха, което може да причини симптоми на алергия“, предупреждава д-р Шах.

За щастие има изход от тази неприятна ситуация, за да не си развалите зимните празници.

"Ако имате астма или преди това сте имали алергични реакции поради коледно дърво, тогава трябва да помислите за закупуване на изкуствено дърво. Ако купувате истинско дърво, по-добре е да го разклатите добре, преди да го внесете в къщата. То е по-добре елхата да се постави в най-хладната част на къщата, за да се избегне размножаването на спори на мухъл", съветва експертът.

Превод: GlasNews.bg

Как да изберем идеалното коледно дръвче

Най-ужасното коледно дърво: как да не доведете у дома стотици „чудовища" ВИДЕО