Магнезият е необходим за жизненоважни функции на тялото като синтез на протеини, контрол на кръвната захар и нервна функция. Въпреки че много хора не получават достатъчно от него чрез диетата си, добавките могат да помогнат, но лекарите напомнят, че е много важно да избягвате прекомерната консумация, за да се предпазите от негативните ефекти на предозиране, пише EatingWell.

Магнезият е основен минерал, необходим за много функции в нашето тяло, включително синтез на протеини, контрол на кръвната захар и регулиране на кръвното налягане. Той също така играе важна роля в производството на енергия, синтеза на ДНК и РНК, развитието на костите и транспорта на калций и калий за функцията на мускулите, сърцето и нервите. Въпреки важността му, някои хора може да не получават достатъчно магнезий чрез диетата си, което кара здравните специалисти да препоръчват добавки, особено за проблеми като запек, проблеми със съня и други, според д-р Лаура Пърди, сертифициран лекар по семейна медицина мускулни спазми.

Препоръчителната хранителна добавка за магнезий зависи от възрастта, пола и индивидуалните характеристики: възрастни на възраст от 19 до 30 години се нуждаят от 400 mg за мъже и 310 mg за жени, а на възраст над 31 години се нуждаят от 420 mg за мъже и 320 mg за жени. 

Витамини срещу рак. Учени казаха дали витамин D може да намали риска от меланом

Магнезият се намира в храни като бадеми, спанак, боб и тофу, но някои хора може да се наложи да приемат добавки, чиито дози се избират според индивидуалните нужди, приемани с храната за по-добро усвояване / Снимка: samael334 | Getty Images/iStockphoto

Предозирането с магнезий или хипермагнезиемията е рядко, но може да възникне, ако човек приема твърде много магнезий от добавки, а не от храна. Най-често допустимата горна граница на консумация на магнезиеви добавки е 350 mg на ден. Превишаването на този показател може да доведе до симптоми като диария, гадене, спазми, ниско кръвно налягане, мускулна слабост, както и по-сериозни последици като неравномерен сърдечен ритъм и дори сърдечен арест.

Д-р Кати Дъбински ни напомня колко е важно да следваме препоръчителните дози, освен ако не е указано друго от медицински специалист. Някои популации, като хора с хронични заболявания като бъбречно заболяване, са изложени на повишен риск от предозиране с магнезий. Високите дози, особено тези, открити в някои антиациди и лаксативи, причиняват магнезиева токсичност. В допълнение магнезиевите добавки могат да взаимодействат с лекарства като бифосфонати, някои антибиотици и диуретици, засягайки усвояването и общите нива на магнезий в тялото.

Тези, които изпитват симптоми на магнезиева токсичност, трябва да се консултират със здравен специалист. За да предотвратите предозиране, съсредоточете се върху хранителни източници на магнезий, като листни зеленчуци, ядки, семена, пълнозърнести храни, бобови растения и млечни продукти. Ако трябва да приемате добавки, Дъбински ви съветва да изберете висококачествени продукти, които са тествани за чистота и ефективност. Тя също така препоръчва да избирате форми на магнезий с висока бионаличност, като магнезиев цитрат, и да сте наясно с възможните взаимодействия с други лекарства или добавки.

Магнезият играе голяма роля в ежедневните процеси на нашето тяло и също така е свързан с подобреното психично здраве: проучванията показват, че повишеният прием на магнезий може да намали симптомите на депресия и тревожност. Многостранните ползи от този минерал го правят основен компонент на балансирана диета и цялостна здравна стратегия.

Какви са страничните ефекти от прекомерния прием на витамини

Важно! Текстът в тази статия е чисто информативен и не съдържа медицински съвети. Ако имате здравословни проблеми, не забравяйте да се консултирате с лекар.

Превод: GlasNews.bg / Заглавна снимка: Pixabay