Протеинът често заема централно място като важен елемент от здравословния живот. Той е един от трите основни макронутриента, заедно с въглехидратите и мазнините, и се намира както в животински, така и в растителни храни. Разбирането на ролята на протеина в тялото, както и познаването на нормите на неговата консумация и лесно достъпните източници, могат да се превърнат в решаващ фактор за здравето и благополучието, пише EatingWell.

Протеинът не е просто хранително вещество, той е жизненоважен градивен елемент за нашето тяло. Когато го консумираме, той се разгражда на аминокиселини. Тези аминокиселини се делят на два вида: заменими, които организмът може да произвежда сам, и незаменими, които трябва да се набавят с храната.

И така, колко протеин трябва да консумираме? Между 10 и 35% от дневните ви калории трябва да идват от протеини. Този диапазон варира в зависимост от фактори като възраст, пол и състояние на бъбреците. Консумирането на достатъчно количество протеин е ключът към усещането за ситост след хранене, стабилизирането на нивата на кръвната захар и поддържането на мускулната маса. Според диетологът Бианка Тамбурело протеинът насърчава мускулния растеж, поддържа структурата на косата, кожата и костите, пренася кислород, балансира хормоните и подпомага храносмилането.

Един от най-добрите начини да задоволите нуждите си от протеин е да включите разнообразие от ядки и семена в диетата си. Катлийн Бенсън, друг регистриран диетолог, подчертава, че ядките и семената осигуряват много повече от протеини. Те са богати на антиоксиданти, витамини и минерали, които поддържат цялостното здраве, включително имунната система и състоянието на кожата.

Нека да разгледаме някои богати на хранителни вещества опции, препоръчани от диетолозите:

1. Конопени семена. Конопените семена съдържат 9 грама растителен протеин само в 3 супени лъжици. Също така съдържа основни омега-3 мазнини и има противовъзпалителни свойства.

2. Тиквени семена. Съдържащи 8 грама протеин, това семе е не само с високо съдържание на протеини, но и магнезий и триптофан, които могат да помогнат за подобряване на качеството на съня.

3. Фъстък. Въпреки че фъстъците технически са бобово растение, те са богати на протеини. Известно е, че помага за оптимизиране на холестерола и кръвното налягане.

4. Бадеми. Тези ядки съдържат 6 грама протеин и са чудесни за здравето на сърцето благодарение на съдържанието на здравословни мазнини и витамин Е.

5. Слънчогледови семки. Съдържащи 6 грама протеин, слънчогледовите семки са вкусен източник на протеини, витамини и минерали.

6. Шам фъстъци. Тези ядки се отличават не само със съдържанието на протеини, но и за здравето на очите, благодарение на специални антиоксиданти.

7. Кашу. Съдържащи 5 грама протеин, кашуто е богато и на фибри, здравословни мазнини и антиоксиданти.

8. Ленено семе. С 5 грама протеин и почти 8 грама фибри, това е чудесно допълнение към смутита и печива.

9. Лешник. Съдържащи около 4 грама протеин, тези ядки са пълни с хранителни вещества и са идеални за добавяне на сладък вкус към салати.

10. Орехи. Орехите, известни със съдържанието си на протеини и омега-3 мастни киселини, могат да имат положителен ефект върху когнитивната функция.

Редовното включване на различни видове тези ядки и семена в диетата осигурява широка гама от полезни хранителни вещества в допълнение към протеините. Те са многофункционални, вкусни и могат значително да допринесат за цялостното ви здраве и хранене.

Превод: GlasNews.bg