Колкото по-рано се открие раковото заболяване в пациента, толкова по-големи са шансовете за справянето с него. Френски учени от Сорбоната предложиха нов начин за откриване на болестта, а подходът е успешен. За пробива информация публикува Newsweek.

Ранната диагностика на рака била извършена с помощта на мравки. Насекомите били дресирани да различават пробите, положителни за заболяването.

Методът е сходен с този на кучетата, обучени за откриване на наркотици и взривни вещества. Обонянието на мравките  е изключително силно и се оказало, че те са лесни за дресиране.  Мъниците имат и други предимства – миниатюрни са, а не са им необходими и специални грижи. Тези им преимущества са в полза и за избора им. Учените работили с мравки от вида Formica fusca.

Но как мъничките насекоми може да бъдат с такава полза за медицината? Раковите клетки проникват в урината, още когато болестта не се е проявила. Присъстват и биомаркери, които имат характерна миризма. Специфичният аромат прониква и в урината. Той не може да бъде открит с други маркери, но мравките го усещат.

В Украйна откриха бисквитка от Румъния, която причинява рак

Заради тренировките на насекомите сироп бил смесван с урина, в която присъствало търсеното вещество. От само три опита мравки се обучили да разпознават раковата проба. А след това се насочвали към нея, дори и да нямало примес на сироп.

Мравките прекарвали средно 20% повече време пред епроветките, излъчващи аромата на нужния маркер, заразлика от другите съдове. Насекомите избирали от четири съдинки, поставени в стъкло на Петри.  В една от тях имало  ароматно вещество, две били празни, а в последната епроветка била и капката  с раковите маркери.

Към момента мравките успели да открият рак на гърдата, която е една от най-агресивните форми на заболяването. Но учените са уверени, че насекомите ще може да бъдат обучени да откриват и други. Към момента кучета, мишки и нематоди вече са показвали, че имат възможностите да открият рак.

Танкистите от американските Ambrams масово се разболяват от рак