На хората с фалшиви сертификати трябва да се даде шанс да се ваксинират. Това мнение изрази съветникът на премиера по здравните въпроси проф. Радка Аргирова.

Разследване на GlasNews: Продавачите и схемата за фалшивите сертификати

Според нея сертификатите за антитела също трябва да отпаднат, защото са неработещи и защото това е "чисто българско наше произведение".

Относно протеста в сряда, срещу зелените сертификати, проф. Аргирова смята, че участниците са сериозно заплашени от заразяване.

"40-50% може би ще се заразят. Как ще го изкарат - не знам. Не е тайна, че между тях има ваксинирани", коментира вирусологът.

По думите й основната цел на новия план за борба с пандемията е превенция и намаляване на натиска върху здравната ни система.

Кабинетът представя Националния оперативен план за справяне с COVID-19

В него България условно е разделена на 6 клъсера от области, в които ситуацията с коронавируса ще се следи поотделно. Ако се налага, допълнителни мерки ще бъдат въвеждани там, където се налага.

"Подходът е към всички в обществото. Този план се отличава с това, че имаме повече отговорност от страна на областните щабове. Ако имаме в Добрич някаква си ситуация, там трябва да се вземат мерки, които няма да се взимат в Гоце Делчев”" обясни проф. Аргирова пред Нова тв.

Според нея с новия план има предвидимост, а хората могат да следят тенденциите и да са подготвени.

Тя изрази надежда, че няма да се стига до запълване на интензивните легла, до над 80%.

"Боя се, че не се спазват мерките – маски, дезинфекция. Боя се за възрастните хора, особено ако не са ваксинирани", посочи още проф. Аргирова.

По думите й вирусът се предава много повече при децата, но те го прекарват по-леко и в повечето случаи не разбират.

"Те го пренасят, тук е опасността. Те имат баби, дядовци. В групата на най-малките няма данни, които да ни притесняват", категорична бе експертът.

Проф. Аргирова настоя, че нямаме досега жертви на варианта Омикрон.

"В момента сме в положение на едновременна циркулация на Делта и Омикрон. Смъртните случаи продължават да са от Делта", заключи вирусологът.