"Не приемаме обвиненията на група хора, събрали се на протест пред лечебното заведение със скандирания: "Убийци!".

Това се казва в позиция на регионалната колегия на БЛС в Сливен, разпространена до медиите.

"Разбираме болката и страданието на семейството и близките на починалата Зейнеб и отправяме към тях нашите съболезнования. Предстои компетентните органи да кажат дали има лекарска грешка и каква е причината за смъртта", се казва още в позицията им.

Зейнеб издъхна и болницата си призна: Късно решихме за операцията й!

"МБАЛ "Д-р Иван Селимински" - Сливен е водещо лечебно заведение в областта за многопрофилна стационарна медицинска помощ с доказан авторитет и традиции. Смъртта на деца в лечебното заведение не е ежедневие. Отправените обидни квалификации и упреци без доказана вина - противоречат на общоприетите морално-етични правила и уронват престижа и достойнството на медицинската общност в лечебното заведение", настояват хората в бели престилки.

Припомняме ви, че 15-годишната Зейнеб почина на 20 юни в областната болница от гноен перитонит, а два дни по-късно близки и познати на семейството се събраха на протест пред лечебното заведение с настояване да се поеме отговорност за смъртта й.

Окръжна прокуратура - Сливен постанови проверка по случая и започва разследване на причините, довели до смъртта на момичето от сливенския кв. "Речица".

Прокуратурата се самосезира след смъртта на 15-годишната Зейнеб

Предстои да бъде прегледана цялата медицинска документация и да бъдат изследвани всички обстоятелства по случая, за да се установи дали действията на всички медицински лица са били адекватни и фаталният край на момичето е бил предотвратим, въпреки перитонита.

А от болничното заведение признаха, че късно е назначено оперативното лечение на момичето, което тежало над 115 килограма.

Заместник-директорът по медицинските дейности в МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен Хрисант Хрисантов обяви, че детето е било прието в детско отделение на болницата на 16 юни, след оплаквания от диария и повръщане. Там са му били направени рутинни изследвания, сред които ехограф, и са му назначени лечение с антибиотик, витамини и вливки за стабилизиране.

Било е консултирано от трима хирурзи, като двама от тях отхвърлят остър хирургичен корем. Третият на 19 юни приема, че има и го настаняват в хирургично отделение за спешна интервенция. Поради влошено състояние е извикан и реаниматор, който преценява, че е за операция.

Близки на починалата 15-годишна Зейнеб щурмуваха болницата в Сливен

Детето е било транспортирано в хирургичното отделение, като при правене на изследвания със скенер, то изпада в клинична смърт. Общо 42 минути реаниматорът се е опитвал да го спаси, но детето е починало.

По думите на д-р Хрисантов, аутопсията е показала, като причина за смъртта е гноен перитонит. Окончателните резултати от хистологичните изследвания ще бъдат готови след около 20 дни.

15-годишно момиче почина в скенера на болницата в Сливен