Захар, която се среща естествено в човешкото тяло, може да бъде лекарството против оплешивяване, според ново проучване. Учените са открили, че този сладък разтвор успешно стимулира растежа на косата при мишки.

Установено е, че захарта е толкова ефективна за възстановяване на косата, колкото съществуващо лекарство, използвано за лечение на косопад. Това обещаващо откритие дава надежда в търсенето на лек за мъжката плешивост, известна още като андрогенна алопеция, която засяга до половината от всички мъже по света.

Изследователи от университета в Шефилд, в сътрудничество с колеги от Пакистан, откриха, че прилагането на малка доза от естествено срещащата се захар, наречена 2-деокси-D-рибоза (2dDR), стимулира повторното израстване на косата при мишки. Захарта играе фундаментална роля в няколко биологични процеса както при животните, така и при хората, според изследователския екип.

През последните осем години учени от Шефийлд и Пакистан проучват как тази захар може да подпомогне заздравяването на рани, като насърчава образуването на нови кръвоносни съдове. По време на изследването си те забелязали, че косата около заздравяващите рани изглежда расте по-бързо от тези, които не са били лекувани.

За да навлязат по-дълбоко, изследователите създадоха модел на провокирана от тестостерон загуба на коса при мишки - подобно на причината за плешивост при мъжете. Те открили, че прилагането на малка доза от естествено срещащата се захар помага за образуването на нови кръвоносни съдове, което води до възстановяване на косата.

Професор Шийла Макнийл от университета в Шефилд коментира: „Мъжката плешивост е много често срещано състояние, което засяга мъжете по целия свят, но в момента има само две лицензирани от FDA лекарства за лечение на това. Нашите изследвания показват, че отговорът за лечение на косопад може да бъде толкова прост, колкото използването на естествено срещаща се дезокси рибозна захар за стимулиране на кръвоснабдяването на космените фоликули, за да насърчи растежа на косата.“

Превод: GlasNews.bg