Най-добре това става със специален уред, но ако нямате такъв, ще ви предложим няколко рецепти за сушени плодове, които може да съхраните чак до зимата.

Сушенето става по два начина: във фурната на много ниска температура или на слънце. Продължигелността за сушене на ябълки е круши на слънце е 3 дена, за костилкови плодове – 1 ден, за ягоди, малини, череши – 1 ден. Преди да се изсушат, плодовете се измиват, обелват се, ако е необходимо, отстранява се сърцевината им и костилките, нарязват се на кръгчета или резенчета, ако не се сушат цели като малините например.

Някои плодове трябва да се потопят във варна вода, а след това да се изплакнат със студена. След това се подреждат върху дървена повърхност или метална мрежа от неокисляем материал.

След като се изсушат, плодовете се преглеждат добре и се отстраняват негодните сред тях. Останалите се прибират в сухи и добре затворени буркани или кутии и се съхраняват на проветриво място.

Сушене на сливи

Изберете зрели сливи, измийте ги и ги разрежете наполовина, премахвайки костилката. Подредете ги върху тава, застлана с хартия за печене и ги сложете на слънце. Приберете ги преди залез слънце, а на другия ден ги върнете под слънчевите лъчи отново. Проверявайте кога ще бъдат готови, отстранете негодните и ги затворете в сух буркан или кутия.

Ако ги сушите във фурната, не махайте костилките. Температурата трябва да е такава, че да може ръката ви да издържи вътре на топлината. Ако е твърде висока, сливите ще се изпекат и ще изгорят. Дръжте вратичката на фурната открехната през цялото време.

Сушене на вишни

Най-добре изберете тъмночервени, месести и сочни вишни. Почистете ги от загнилите, наранени и недозрели плодове. Премахнете дръжките и ги измийте в телена кошничка с хладка вода. Нека се изцедят половин час и тогава чак ги подреждайте върху тава. Оставете ги на слънце за 1 ден. След изсушаването премахнете негодните и ги затворете в чист и сух буркан или кутия.

По същия начин може да изсушите ягоди, малини, къпини и череши.

Източник: сп. Рецепти за здраве