В Китай тиквени семки са известни като "император на градината". За много народи те са символ на здраве и успешна реколта. И това уважение не е само защото от малкото семе може да се отгледа огромен, красив и полезен плод. Само по себе си семето съдържа цяла аптека полезни вещества и е склад на здравето.

Тиквените семки са богати на мазнини, сладки на вкус. Ядката е изключително богата на полезни хранителни вещества: аминокиселини, протеини, минерали, фибри, селен, калий, калций, цинк, желязо, силиций и мед - всичко, което е необходимо, за да се повиши имунитета и за поддържане на здравето на нашия организъм.

С такъв впечатляващ списък от химически елементи, съдържащи се в тиквени семки, не по-малко впечатляващ е в списъка на техните полезни свойства. При редовно консумиране на тиквени семки сърдечния ритъм укрепва и намаляват колебанията на кръвното налягане. Съдържащото се в тях желязо подобряване състава на кръвта, а аминокиселини укрепват кръвоносните съдове. Нормализира се кръвната захар.

Тиквените семки оказват благотворно влияние и при гадене през първите месеци от бременността (или при морска болест), нормализират работата на храносмилателната система. Съдържащият се серотонин, известен като мощен антидепресант, влияе положително на настроението и самочувствието. Семките ускоряват извеждането на тежките метали кадмий и олово от организма. В много култури по света тиквените семки се използват за лечение на стомашни паразити. Суровите семки съдържат аминокиселината кукурбитин, която подпомага изхвърлянето от организма на паразити, жевеещи в стомашно-чревния тракт.

Ползи при децата: Огромното количество витамини, които се съдържат в тиквените семки оказват благотворно на децата и се явяват естествено успокоително. Помагат да се справим и с нощното напикаване.

Мъжете: Всекидневната употреба на тиквени семки действа профилактично в борбата със заболяванията на простатата. Семките имат репутацията и на естествен афродизиак, тъй като съдържат вещества стимулиращи производството на тестостерон.

Жените: Тиквените семки са особено полезни за укрепване на косата, забавят процеса на стареене, поддържат здравословния тен.

Освен всичко изброено дотук тиквените семки се използват за приготвянето на отвари и при лечение на рани и изгаряния.