Чорапите са основен елемент от гардероба. Изработват се от различни материи в най-разнообразни цветове и могат да се използват за създаване на всякакви образи. 

Повечето хора ги носят почти целогодишно, а някои буквално не ги свалят от краката си, спят с тях дори и през лятото и твърдят, че това се отразява много добре на здравословното им състояние. 

Лесно заспиване

Хората, които страдат от безсъние, понякога дори не осъзнават, че проблемът се дължи на студените им крака. Студът води до свиване на кръвоносните съдове и забавяне на кръвообращението.

За да затоплите краката си и бързо да се пренесете в царството на Морфей, винаги си лягайте с чорапи!

Защита срещу хипотермия по време на заболяване

Когато телесната температура на човек се повиши, краката му стават много студени.

Лекарите препоръчват в такава ситуация да се използвате чорапи, за да облекчите поне малко признаците на треска.

Помага при напукани пети

Много момичета страдат от суха кожа и ако дълго време носят обувки на висок ток, може да се сдобият с напукани пети. За да преборите този проблем, е добре да използвате овлажняващи кремове и топли чорапи. Подобни действия допринасят за бързото зарастване на раните.

Подобряват кръвообращението

Някои хора страдат от лошо кръвообращение и често сутрин се събуждат силно отекли. За да намалите тези неприятни симптоми, е препоръчително да си лягате с чорапи.

Така краката ви ще останат топли през цялата нощ, а това ще окаже положителен ефект върху кръвообращението.

Какви чорапи е хубаво да носите?

За да се възползвате от всички горепосочени предимства, е хубаво да избирате чорапите по най-правилния начин. Обувайте само чисти чорапи, които използвате само за сън. Препоръчително е да си купите няколко наведнъж.

Чорапите трябва да са от естествени и безопасни материи! Забравете за синтетиката! И не на последно място, чорапите, с които ще спите, трябва да са ви по мярка и да не ви стягат никъде!    

Ако въпреки всички ползи, спането с чорапи не ви е по сърце, има и алтернативни методи, с които да подобрите здравето си и да ускорите процеса на заспиване. 

Преди лягане е препоръчително да си направите специална топла вана за крака, която ще ви позволи да се отпуснете и да си починете добре.

Ако през нощта краката ви стават студени, можете да си купите специална подгряваща възглавничка.

Дори и  през лятото има хора, на които им е студено. Ако и вие сте сред тях, можете нощно време да покривате краката си с топло одеяло.

Два часа преди лягане можете да си вземете топла вана, в която да постоите около 15 минути, за да могат всичките ви мускули да се отпуснат.

Източник: jenata.blitz.bg