Преди малко повече от месец бях качила тази снимка на салата във Фейсбук профила си. На шега я кръстих "Мъката на бацила", а това бе предпоставка за доста смешни коментари, пише кулинарката Инна Георгиева в
Майтапът настрана, но в тази на вид проста салата се крие безценно количество витамини, минерали, омега-6 и омега-3 мастни киселини. Какво съотношение зеленчуци да сложите е въпрос на вкус, на мен лично ми допада, 2:3:1 / цвекло/моркови/ябълки.
Продукти:
цвекло
моркови
ябълки
сурови орехи
олио от гроздови семки
бял балсамико оцет
Приготвяне:
Цвеклото изтъркваме добре с чиста гъба (за миене на чинии), отстраняваме дръжката и настъргваме на ренде. Настърганото цвекло овкусяваме със сол и балсамико оцет и оставяме за около час. Белият балсамико оцет има лек сладникав вкус, но можете да замените с ябълков или винен оцет. Определено за тази салата е добре да се изберат по-кисели сортове ябълки - Чадел, Мелроуз, Грени Смит. Киселите сортове влияят по-добре на сърцето, но ако имате повишена киселиността на стомаха ги заменете със сладък сорт.
Към престоялото цвекло добавяме натърганите моркови и ябълки, добавяме начупени сурови орехи, доовкусяваме с бял балсамико оцет, олио от гроздови семки и сол на вкус. За тази салата аз лично предпочитам това олио пред зехтин, защото ползвам основно "екстра върджин", който надделява в иначе чистия вкус на салатата. Олиото от гроздови семки има неутрален вкус, както слънчогледовото олио.
Харесайте , където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!
Прочетете още
- 08:28 Смърт на велоалея: млада шофьорка връхлетя велосипедисти СНИМКИ
- 19:00 Балет, сълзи и аплодисменти: DS Magnifique подготвя вълшебна галавечер
- 10:00 Новото кръгово на Стара Загора: тук логиката спира, но колите не ВИДЕО
- 18:29 Financial Times откри защо Тръмп внезапно напусна срещата на върха на Г-7