Финалът на Lost беше един от най-спорните аспекти на сериала, но 20 години след първото му излъчване сценаристите казват, че оригиналният финал е бил дори по-добър. Макар че Lost получи възможност да приключи с подобаващ финал на сериала, сценаристите не се разбраха как точно да стане това. Те споделиха идеите си за оригиналния финал на Lost, който щеше да включва кулминационна битка на доброто срещу злото, и защо не са успели да го осъществят.

Идеята, че самият остров е герой в сериала, е централна за разказа, което го прави почти жив като страж между Земята и злия подземен свят, който се намира точно зад острова. Оригиналният финал на Lost включваше най-експлозивния аспект на острова като свой фокус. Използвайки вулкана като място на последната конфронтация между Джак (Матю Фокс) и димното чудовище в телесната форма на Джон Лок (Тери О'Куин), финалът щеше да завърши с внушителна битка между доброто и злото на фона на лавата.

В сезон 6 сценаристите развиват концепцията, че островът е тапа, която съдържа кутията на Пандора на злото и не позволява на силите на мрака да навлязат в нашия свят. Островът е концептуализиран като последната защитна линия между Земята и подземния свят. Оригиналният финал на Lost щеше да отвори капака на кутията и да пусне на свобода силите на подземния свят.

В оригиналния финал се натрупва все по-силна сеизмична активност, докато вулканът не изригне, създавайки димно чудовище, потоци магма и взривове от пепел. Предвижда се финалът да се развива във вътрешността на вулкана, където да тече разтопена лава, докато се разгръща сблъсъкът между доброто и злото. Този сблъсък можеше да бъде по-удовлетворяващ за някои зрители, които смятаха сегашния финал за объркващ.

За да вдъхнат живот на острова, сценаристите използват образите на Хаваите, създавайки внушително присъствие в неодушевеното пространство. По-голямата част от сериала е заснета на остров О'аху и все още можете да откриете останки от самолетната катастрофа, лагера на Другите и плажните декори на острова. Спящите вулкани на О'аху можеха да бъдат идеалното място за финала на сериала, ако студиото беше одобрило оригиналния замисъл.

В крайна сметка причината, поради която ABC отхвърля оригиналния финал, е цената. Създаването на убедителна сеизмична активност, магма и вулканични изригвания щеше да е много скъпо, а освен това щеше да се наложи да се създаде изцяло ново място за финалната конфронтация, пише hicomm.bg Въпреки че ръководството на ABC обичаше сериала и искаше да позволи на сценаристите да приключат по подходящ начин сериала, в крайна сметка първоначалният замисъл е определен за твърде скъп.