Обичате ли "Междузвездни войни"? Ако да, определено ще харесате следващите редове.

Нямате нужда от "Хилядолетния сокол", за да посетите неземните пейзажи, които нашите любими бойци от Съпротивата и имперските сили наричат свой дом. Просто вземете самолет, влак, лодка или автомобил до тези осем звездни места, които са били снимачна площадка на "Междузвездни войни", разказва списание National Geographic.

Лансароте, Канарски острови - Ферикс, "Междузвездни войни: Андор"

Със суровите лавови полета, златистите и черните пясъчни плажове и причудливите скали, ефирният пейзаж на Лансароте, най-северният от Канарските острови в Испания, може да изглежда като друга планета. В "Междузвездни войни: Андор" той е двойно по-голям: пустинният свят Ферикс, където главният герой Касиан Андор, крадец, превърнал се в шпионин на бунтовниците, попада в засада на Сирил Карн, имперски офицер. Потърсете местата от сцените, включително Salinas de Janubio - най-голямата солна равнина на Канарските острови, и Зелената лагуна (цветът се дължи на водораслите).

Остров Джерба, Тунис Татуин, различни епизоди

 

Остров Джерба е дом на няколко важни обекти от "Междузвездни войни", включително емблематичната кантина Мос Айсли, представена за първи път в "Епизод IV - Нова надежда". В континенталната част на Тунис има още места от Междузвездни войни, като хотел Sidi Idriss - традиционна берберска подземна къща, използвана като дома на Люк Скайуокър, когато е дете (и все още е отворена за гости).

Езерото Комо, Италия - Набу, "Епизод II - Клонираните атакуват"

Няколко момента на планетата Набу, включително престоя на Падме и Анакин във Вила Варикино, са заснети на брега на езерото Комо, третото по големина езеро в Италия. Разкошни имения, датиращи от XVIII век, се редят край езерото, включително Вила Балбианело, използвана като декор за тайната сватба на двойката в "Епизод II - Клонираните атакуват". Посетителите могат да пристигнат с водно такси, за да разгледат музея на място, в който се съхранява колекцията от произведения на изкуството и сувенири от пътувания на изследователя граф Гуидо Монцино, или да се разходят из сложните терасовидни градини, за да се почувстват царствени като самата кралица Падме.

Национални и държавни паркове Redwood в Калифорния - Гористата луна Ендор, "Епизод VI - Завръщането на джедаите"

Националните и държавните паркове Redwood защитават 45% от останалите стари секвои в Калифорния - толкова високи дървета, че е трудно да се повярва, че растат на Земята. Най-малко четири от парковете Redwood - Humboldt, Jedediah Smith, Prairie Creek и Grizzly Creek, са използвани за пресъздаване на гористата луна Ендор, дом на еуоките. Направете лек преход през горичката Чийтъм в Grizzly Creek - мястото на прочутата сцена с имперските скоростни състезания в "Завръщането на джедаите".

Салар де Уюни, Боливия - Крайт, "Епизод VIII - Последните джедаи"

 

Салар де Уюни в Боливия е най-голямата солна равнина в света и печеливш обект за добив на сол и литий - елементът, необходим за захранване на лаптопи, смартфони и електрически автомобили. В друга вселена този суров, но красив пейзаж се превъплъщава в отдалечената миньорска планета Крайт - крепост на бунтовниците. Планирайте престой по време на дъждовния сезон (от декември до април), когато водата от близките преливащи езера превръща равнините в спиращо дъха отражение на небето.

Горски лабиринт Puzzlewood, Великобритания - Гората на Такодана, "Епизод VII - Силата се пробужда"

С 14 акра буйна гора, тайни пещери и древни руини, не е чудно, че мистичните гори на Puzzlewood са припознати като идеалното място за горите на Такодана в "Епизод VII - Силата се пробужда". Планирайте очарователен престой в една от къщите на Puzzlewood, докато други посетители търсят животни, римски монети и предмети, скрити из гората.

Скелиг Майкъл, Ирландия - Скривалището на Люк Скайуокър, "Епизод VII - Силата се пробужда"

 

Нищо чудно, че Люк Скайуокър е избрал тези красиви ирландски острови за свое скривалище. Разположен на около 12 км от брега на Графство Кери, Ирландия, този обект на ЮНЕСКО е дом на втората по големина колония на корморани в света, както и на много други видове морски птици, включително кайри. Някогашно монашеско селище от 6 век, Скелиг Майкъл (Sceilg Mhichíl на ирландски език) е достъпен само с лодка. Когато посетителите пристигнат на острова, могат да изкачат 600-те стъпала до манастира. Въпреки че на самия остров няма места за настаняване, има няколко удобни хотела в окръг Кери.

Ледник Hardangerjøkulen, Норвегия - Хот, "Епизод V - Империята отвръща на удара"

На този ледник успешно можете да се преструвате, че сте част от битката на ледената планета Хот. Ледникът се намира близо до изолираното планинско село Финсе, до което се стига само с влак. За да стигнете до ледника, ще ви е необходим екскурзовод, който може да ангажирате между юли и септември.