Филмът “Tриумф” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, с участието на Мария Бакалова, е българското предложение за Оскар.

Лентата бе избрана на заседание на комисията за избор на национална номинация на български филм за участие в категорията международен филм на 97-и награди на Филмовата академия Оскар единодушно с 5:0 гласа.

Филмът е копродукция между България и Гърция.

Режисьори и сценаристи са Кристина Грозева, Петър Вълчанов, заедно с тях по сценария работи и Дечо Таралежков. Оператор е Крум Родригес. Музиката е поверена на Теодор Иконому.

В актьорския състав са Мария Бакалова, Маргита Гошева, Юлиан Вергов, Юлиан Костов, Станислав Ганчев, Иван Савов, Петър Дочев, Николай Тодоров, Камен Коларов, Александър Иванов, Георги Дамянов, Таня Шахова, Иван Бърнев, Милко Лазаров, пише БГНЕС.

Синопсисът на филма гласи:

След падането на комунизма в началото на 90-те години на миналия век секретна работна група от високопоставени офицери от българската армия, ръководена от ясновидка, започва да копае дупка в търсене на мистериозен артефакт, който ще донесе окончателния триумф.

През юли филмът бе селектиран в състезателната програма на фестивала в Торонто. Това е последната част от трилогията на творческия тандем след “Уроци” (неговата световна премиера също беше в Торонто през 2014 г.) и “Слава” (2016).