Малко хора очакваха филм за 10-годишно момче, което се бори с двама крадци, да има такъв огромен успех и да бъде свързван винаги с коледните празници. Трябва да се признае, че в голяма част това е заради невероятния актьорски състав.

Издаден през 1990 г., „Сам вкъщи“ печели $285,8 милиона в САЩ и Канада и още $190,9 милиона в други страни срещу бюджет от $18 милиона, което си е огромна печалба.

Класиката също така превърна неизвестния тогава детски актьор Маколи Кълкин в една от най-големите звезди в света и помогна на колегите му да получат още повече роли. 

Успехът на филма доведе до друго продължение с участието на Маколи и още четири, макар и по-малко успешни филма с други главни актьори, пише "The Sun". 

Сега, повече от 30 години след излизането на оригинала, нека видим какво правят актьорите днес:

Маколи Кълкин

След огромния успех на „Сам вкъщи“, тогава 10-годишният Маколи беше един от най-търсените актьори, получавайки роли в други филми, включително „Моето момиче“, „Добрият син“, „Ричи Рич“ и дори се оказа, че работи с Майкъл Джаксън. 

След като сключи брак с Рейчъл Майнър на 18-годишна възраст и се раздели през 2002 г., актьорът беше виждан все по-рядко в роли. Последва връзка в продължение на 8 години с Мила Кунис, която запазиха в тайна. 

Маколи отново беше в светлината на прожекторите през 2017 г., когато започна да се среща с актрисата на Дисни Бренда Сонг. През април тази година двамата станаха родители на момченце - Дакота.

Катрин О'Хара

Опитната актриса не беше точно непозната преди да се появи в „Сам вкъщи“, тъй като вече имаше роли в множество филми, включително класическия филм на Майкъл Кийтън Beetlejuice.  Въпреки това, много повече роли дойдоха скоро известната комедия. Тя участва в Wyatt Earp, Best in Show, Orange County и A Mighty Wind. 

След това Катрин ще получи ролята на Мойра Роуз получилата похвали от критиката поредица Schitt's Creek, където в крайна сметка й спечели Еми за изключителна главна актриса. 

67-годишната жена е омъжена за Бо Уелч от 1992 г. и имат две деца.

Джо Пеши

Комедийният завой на емблематичния актьор в ролята на Хари в „Сам вкъщи“ беше шок за мнозина, тъй като само два месеца по-рано той изигра злобния и жесток Томи Де Вито в „Добри момчета“, което му донесе „Оскар“. 

Въпреки това Джо участва като забавен персонаж в "Братовчед ми Вини", "Смъртоносно оръжие" 3 и продължението на „Сам вкъщи“, преди да се върне в криминалния "Казино". 

Звездата изпадна от светлината на прожекторите за известно време, преди да се завърне във филма на Мартин Скорсезе от 2019 г. „Ирландецът“, роля, която му донесе номинация за Оскар. 

78-годишният Джо споделя едно дете с бившата си съпруга Клаудия Харо.

Даниел Стърн

Даниел има доста дълга холивудска автобиография, която включва да бъде разказвач на поредицата The Wonder Years до 1993 г.

След „Сам вкъщи“ той се озова в много роли на големия и малкия екран.

Последните му изяви са в комендийния сериал Shrill на Айди Брайън. 

64-годишният Даниел споделя три деца със съпругата си Лора Матос.

Кийрън Кълкин

За Кийрън, който един от по-малките братя на Маколи, ролята му в „Сам вкъщи“ е първата му. Впоследствие то взима участие  в други забележителни филми, включително „Бащата на булката“ и продължението му, She's All That, The Cider House Rules и Iggy Goes Down. 

Кийрън вече участва в популярния сериал на HBO - "Наследници", който му донесе различни номинации за награди. 

39-годишният актьор също бе домакин на Saturday Night Live.

Джон Хърд

Джон има голяма филмова автобиография още преди семейния филм от 1990 г., а след това стана още по-голяма.

Той ще се появи в различни филми, включително "Маями Вайс” и " Версия пеликан ", а също така играе в Семейство Сопрано.

За съжаление Хърд умира през 2017 г. на 71-годишна възраст, след като претърпя сърдечен арест.

Девин Ретрей

Въпреки че е известен с това, че играе Бъз в „Сам вкъщи“, Девин продължава да играе роли във всичко от „Принцът и аз“ до "Да свалиш Уолстрийт".

Той също така повтори класическата си роля в "Отново сам вкъщи" ("Home Sweet Home Alone") от 2021 г.

 

Превод: GlasNews.bg