Бившият италиански министър на вътрешните работи Матео Салвини бе изправен днес пред съда по обвинения в отвличане. Причината е, че през 2019 г. крайнодесният политик не позволи на испански кораб със спасени мигранти да влезе в пристанище в Сицилия и той остана дни наред в морето.

Това е първият започнал процес срещу Салвини, който бе министър на вътрешните работи от 2018 до 2019 г. в трудна коалиция между популисткото Движение 5 звезди и неговата крайнодясна партия Лигата.

Салвини присъства на първия ден от делото в Палермо. Днешното заседание бе посветено главно на процедурни въпроси. Политикът настоя, че отказвайки на кораба "Оупън армс" да акостира в италианско пристанище, е изпълнявал дълга си. Корабът превозваше 147 мигранти, спасени в Средиземно море край бреговете на Либия.

На процеса показания ще даде и холивудският актьор Ричард Гиър, който посети мигрантите на кораба. Салвини използва днес утвърждаването на списъка със свидетелите, за да омаловажи значението на делото, щом свидетел е холивудският актьор. "Колко сериозен е процес, на който Ричард Гиър идва от Холивуд, за да свидетелства колко лош съм", каза бившият външен министър. Не е ясно дали Гиър ще се яви в съдебната зала, за да разкаже за условията на кораба, или ще свидетелства по друг начин.

На процеса като свидетели ще бъдат призовани също Джузепе Конте, който бе начело на правителството, в което министър бе Салвини, и други политици, включително сегашният външен министър Луиджи де Майо, който е бил министър на труда и социалната политика в тогавашния кабинет. Изслушването на свидетелите се очаква да започне на 17 декември, за когато е насрочено следващото заседание.

Прокурорите обвиняват Салвини в неизпълнение на служебни задължения и отвличане заради отказа му да пусне през август 2019 г. кораба в италианско пристанище. Ако бъде признат за виновен той може да получи 15 години затвор.

Конфликтът през август 2019 г. продължи почти три седмици и някои мигранти от отчаяние се хвърлиха в морето, пише "Дарик". Малка част от мигрантите бяха откарани по хуманитарни и здравни причини на сушата, а на останалите 83 в край сметка бе позволено да слязат на сушата на остров Лампедуза.

По-рано тази година съд в Катания, Сицилия, реши да не съди Салвини заради подобен случай, при който 116 мигранти бяха държани пет дни на кораб на италианската брегова отбрана, също през 2019 г.