Американският актьор Джеръми Алън Уайт е най-известен с ролята си на Филип "Лип" Галахър в телевизионния сериал "Безсрамници" и главната роля на готвач в телевизионния сериал "Мечка", за която получава награда "Еми" и два "Златни глобуса". 

Горещата му фотосесия за Calvin Klein, където позира по бельо, също грабна сърцата на феновете по света. В резултат на това американският актьор се превърна в секс символ, но изследователите решиха да отидат по-далеч и опитаха да "изваят" неговото „идеално лице“ въз основа на научни данни и златното сечение.

Научното „перфектно лице“ е създадено от художника Хосе Антонио Салиба, известен също в TikTok като @jose_arrt. Във видеото си той използва анатомична маска, която наслагва върху изображение на Джеръми Алън Уайт, редактирайки чертите на лицето му, пише Daily Mail. Така актьорът получи „идеално лице“, съответстващо на шаблона, разработен от златното сечение.

@jose_arrt Is Jeremy White perfect? #jeremyallenwhite #calvinklein ♬ original sound - Nate Smith Country

Обърнете внимание, че златното сечение е математическо уравнение, разработено в древна Гърция за определяне на „физическото съвършенство“ чрез сравняване на измервания, съотношения и симетрия.

Дори по време на Ренесанса художниците и архитектите са използвали това уравнение като помощник при създаването на своите шедьоври. Оттогава учените са адаптирали математическа формула, равна на 1/1,618, за да обяснят какво прави човек красив.

Идеалното лице на Джереми Алън УайтЦял екран
Ето как изглежда Джереми Алън Уайт с перфектно лице Снимка: TikTok

За да направите това, дължината и ширината на лицето се измерват и след това резултатите се разделят. След това се правят измервания от линията на косата на челото до точката между очите, от точката между очите и дъното на носа и от дъното на носа до дъното на брадичката. Човек се смята за по-красив, ако тези числа са равни.

В резултат на изследването върху лицето на американския актьор е приложена формулата на „златното сечение“, но уви, отзивите в социалните мрежи са смесени. Освен това повечето потребители се съгласиха, че оригиналното лице на Джереми Алън Уайт е много по-привлекателно от неговия „научен идеал“.

Потребителите също смятат, че „идеалното лице“ на актьора всъщност го кара да изглежда като други холивудски звезди и следователно губи част от своята „жар“. По този начин златното сечение може да е помогнало на художниците в миналото да създават шедьоври, но в случая с Джереми Алън Уайт, уви, не проработи.

Превод: GlasNews