Обикновено се притеснявате за сроковете на годност само на храните, които купувате в магазина за хранителни стоки. Но, вярвате или не, в действителност има срокове на годност и за неща, които не ядете.

Те имат за цел да ви предпазят или да гарантират, че продуктът все още ще "работи," така че не ги пренебрегвайте. Именно това означава "най-добър до" и "използвай до", пише Reader's Digest.

Столчета за кола

Това вероятно е от тези продукти, за които не сме се замисляли, че имат срок на годност и дори той е написан на самото столче - най-често между шест и 10 години. Причината е, че заради температурите в купето пластмасата губи своите свойства и столчето става по-несигурно. А ние със сигурност не искаме това, защото в него возим най-ценното си. Затова не е добра идея да ползваме столче втора употреба, особено ако е стояло по-дълго време.

Слънцезащитен крем

Слънцезащитният ви крем може и да не е с изтекъл срок на годност, но това не означава, че е вечен. Експертите твърдят, че слънцезащитните продукти обикновено са ефективни само за три години, след което започват да губят силата си. Клиниката "Майо" препоръчва да запишете датата на закупуване на флакона, за да знаете, че трябва да го изхвърлите, когато изтече тригодишният срок. Някои слънцезащитни продукти имат срок на годност, така че проверете бутилката и не забравяйте да се съобразите с указанието.

Моторно масло

Няма нищо лошо в това да се запасите с моторно масло, когато видите разпродажба, но имайте предвид, че то обикновено се разваля след пет години, казват експертите. Тогава маслото може да започне да се отделя и консистенцията му да се промени, което ще влоши неговата ефективност.

Чай

Ако пием чай в пакетчета, вероятно имаме поне няколко кутии вкъщи, които си седят от доста време. И си мислим, че нищо им няма. Но не е точно така. Препоръките са да се консумират в рамките на две години след отваряне на опаковката. Освен че могат да променят вкусовите си качества, вероятно ще станат жертва и на влагата.

Слънчеви очила

Не си правете труда да търсите малка дата, отпечатана върху очилата ви - няма да я намерите. Но би било полезно, ако можехте. Освен че предпазват очите ви от слънчевите отблясъци, слънчевите очила блокират вредните ултравиолетови лъчи, които могат да причинят рак или катаракта. За съжаление, според изследователи от Университета на Сао Пауло, с течение на времето слънчевите очила стават все по-малко ефективни в блокирането на ултравиолетовите лъчи, отчасти поради нормалното износване, което може да доведе до надраскване на лещите.

Боя

Ако сте занаятчия или сами се справяте с ремонтите, има вероятност в мазето или гаража ви да има много стари кутии с боя. Вероятно на тях няма да видите срок на годност, но това не означава, че можете да очаквате резултати като нови всеки път, когато открехнете капака. Всъщност експертите препоръчват да се изхвърлят всички бои, които са били отворени в продължение на две до четири години. Неотворената боя на маслена основа ще остане годна за употреба около 15 години, а боята на латексова основа - около десет години. Независимо от срока, винаги изхвърляйте всяка боя, която е мухлясала, изсъхнала или има парченца в нея.

Сапун

Да, твърдите блокчета, с които мием ръцете и тялото си също имат препоръчителен срок на годност. При някои той е оказан на опаковката, но ако не е, трябва да ги изразходваме в рамките на три години след датата на производство, защото губят част от свойствата.

Паста за зъби

Надали ни се случва да я използваме прекалено дълго, но ако имаме някоя изостанала опаковка е добре да знаем, че се препоръчва употребата й в рамките на две години след датата на производство. Не, че ще се развали, просто губи свойствата си.

Батерии

Да, те също имат срок на годност и е добре да го спазваме. В противен случай по батериите може да се наблюдава корозия или изтичане, а по-вероятно е и да не изпълняват функцията си както очакваме.

Луфа

Гъбата, която използвате, за да се измиете, може да не е толкова чиста. От една страна, мъртвите кожни клетки могат да заседнат в нея. Като прибавим и влагата от душа, която затруднява изсъхването на луфата, създаваме среда, в която бактериите процъфтяват. Дори и да миете своята в белина всяка седмица, естествената луфа трябва да се сменя на всеки три или четири седмици, а пластмасовите пуфове трябва да отидат на боклука след два месеца, според Кливландската клиника.