Ретроградността описва появата на планета, движеща се назад в небето. Въпреки че планетите никога не се „движат назад“ буквално, древните астролози свързват появата на обръщаща се планета с много значими събития тук на земята.

Ретроградността обикновено се свързва с предизвикателства, които ни принуждават да преразгледаме или направим равносметка на нашите вярвания, навици или обстоятелства – дори и да не мислим, че сме готови да го направим. И въпреки че астролозите описват ретроградността като "мощни" астрологични събития, това не са само лоши новини.

„Ре“ - градност символизира размисъл, преоценка и преосмисляне. Като цяло, това е подходящ момент да разгледаме всички неразрешени въпроси в живота ни, независимо дали са свързани със здраве, комуникация, взаимоотношения, кариера, отговорности или лична сила, използвайте го като период за майсторство.

РЕТРОГРАДНА ВЕНЕРА ДО 22 ОКТОМВРИ 2023

Плутон е в своята ретроградност през 2023 г. през Водолей и Козирог. Всъщност, ако броите периода на сянка (10 декември 2022 г. до 21 януари 2024 г.), той обхваща цялата тази година.

РЕТРОГРАДЕН САТУРН ДО 4 НОЕМВРИ 2023

Сатурн ретроградира около веднъж годишно, което винаги е лоша новина за тези в тяхното завръщане на Сатурн. Ретрограден Сатурн в Риби изисква духовен преглед, вътрешно изцеление, изоставяне на ограничаващите вярвания и овластяване да се ангажирате с вашите ритуали и практики за самообслужване.

Практикувайте състрадание към себе си, свържете се с интуицията си и преследвайте духовни практики, които подпомагат растежа ви. Поддавайте се на изкушението да избягате напълно от реалността. Мечтателността е добре, ала загубата на фокус върху важното ще ви струва немалко главоболия.

РЕТРОГРАДЕН НЕПТУН ДО 6 ДЕКЕМВРИ 2023

Нептун се присъединява към Сатурн в неговата ретроградност през Риби, като по този начин допълнително засилва нашата интуиция и духовна свързаност - ако го позволим, разбира се. Този ретрограден Нептун предлага дълбоки възможности за изцеление. Практикувайте внимателност, занимавайте се с творчески занимания и развивайте самоувереност.

РЕТРОГРАДЕН ЮПИТЕР ДО 31 ДЕКЕМВРИ 2023

Юпитер е планетата на експанзията и неговата ретроградност в знака на Телец ви насърчава да задълбочите самооценката си. Помислете върху ценностите си и ги съгласувайте с целите си, поставете си някои цели и се захващайте за работа, като правите само едно малко нещо наведнъж.

РЕТРОГРАДЕН УРАН ДО 27 ЯНУАРИ 2024

Ретрограден Уран в Телец представлява период на трансформация. Ще бъдете призовани да се освободите от застоялата рутина, да прегърнете промяната и да се бунтувате срещу това, което не работи (на микро и макро нива).

Прегърнете гъвкавостта, проучете нови възможности и се отдайте на течението.

Бъдете здрави!

Подбрал и изготвил езотеричният и астрологичен анализатор Красимир Куртев - Doctor Honoris Causa