Рано сутрин или след натоварен работен ден любителите на кафето се събират, за да изпият чаша кафе или може би да прекарат малко време насаме. Ползите за здравето от пиенето на кафе далеч надхвърлят удоволствието и енергията. Ако сте любители на кафето, разберете какви ползи носи кафето за вашето здраве. За това пише Health Shots.

Ако попитате за негативните ефекти на кафето, повечето от нас ще отговорят, че всичко е заради кофеина. Да, така е! Но знаете ли, че кофеинът стимулира ЦНС (централната нервна система)? Когато кофеинът навлезе в мозъка ви, той му сигнализира да активира повече неврони, като по този начин увеличава енергийния обмен в мозъка.

Какви други ползи можете да получите от пиенето на кафе всеки ден?

Кафето повишава вниманието и концентрацията

Ползата от черното кафе се крие в съдържанието на кофеин. Като всяко кафе, то съдържа кофеин, естествен стимулант, който блокира аденозина, като ви помага да останете активни и енергични. Важно е обаче да разберете, че черното кафе осигурява тези ползи без добавената захар и мазнини, които се съдържат в някои кафе напитки, споделя Джайслин Каур, треньор по здравословен начин на живот.

Снимка: Pixabay

Кафето подобрява физическото представяне

Когато става въпрос за фитнес и упражнения, кафето може да бъде ваш съюзник. Кофеинът в кафето повишава нивата на адреналина ви, позволявайки ви да се натоварвате по-усилено по време на тренировките, увеличава издръжливостта ви и ви помага да постигнете вашите фитнес цели.

Кафето съдържа антиоксиданти

"Кафето е съкровищница от антиоксиданти, като хлорогенова киселина. Тези съединения помагат в борбата с оксидативния стрес, намаляват възпалението и поддържат цялостното здраве", добавя експертът.

Снимка: Freepik

Кафето помага за контролиране на теглото

За тези, които искат да отслабнат, кафето ще бъде ценен спътник. Съдържанието на кофеин може да ускори метаболизма и да помогне за изгарянето на мазнините. Освен това кафето активира нервната система, като я кара да сигнализира на мастните клетки на тялото ви, че трябва да разгради мазнините.

Избирайки кафе вместо други сладки напитки, вие правите съзнателен избор по отношение на калоричното съдържание на вашата диета. Така че, преди да отидете на фитнес, можете да изпиете чаша кафе с пълна увереност, че ще ви помогне да отслабнете.

Кафето намалява риска от заболявания

"Проучванията показват, че консумацията на кафе може да намали риска от различни заболявания, включително невродегенеративни състояния като Паркинсон и Алцхаймер, диабет тип 2 и някои форми на рак. Тази потенциална полза за здравето се дължи на факта, че кафето е богато на антиоксиданти," казва Джайслин Каур.

Кафето подобрява настроението

Кафето не е само за физическо здраве, то може да допринесе и за вашето психическо благополучие. Способността на кофеина да стимулира освобождаването на серотонин и допамин може да подобри настроението ви, да намали риска от депресия и да има положителен ефект върху цялостното ви психическо състояние.

Снимка: Freepik

Прекомерната консумация на кофеин може да доведе до безпокойство, безсъние и нервност. Стремете се към баланс, който отговаря на вашата толерантност и се вслушвайте в сигналите на тялото си!

Превод: GlasNews.bg