Едва ли много от нас могат да се похвалят със завидно жилищно пространство, но големината на дома ви няма значение, стига да можете умело да боравите с пространствата. Спалнята е мястото, където прекарваме по-голямата част от живота си, ето защо в това помещение трябва да се чувстваме уютно и удобно.

В следващите редове ще ви предложим няколко съвета за това как да декорирате малката спалня. 

Изберете неутрални нюанси

Декорирането на вашето пространство с неутрални нюанси може да го направи по-отворено и просторно. Включете неутрална палитра, която създава успокояваща атмосфера и осигурява гъвкав фон за различни елементи на декора. Можете да съчетаете бели нощни шкафчета и бежов цвят на боята например. 

Съхранявайте умно 

Спестете подово пространство във вашата малка спалня, като добавите вградени решения за съхранение. „Вграденото хранилище трябва да има специални детайли и да бъде оборудвано с елементите, които бихте намерили в съблекалнята – закачалки, място за съхранение на обувки, чекмеджета за бижута и други“, това споделя Вирджиния Толедо от Toledo Geller Interiors. 

Снимка: istock

Декорирайте с фототапет

Създайте фокусна точка в стаята си, като добавите тапет зад леглото си. Акцентиращата стена с тапети на цветя привлича окото, а ако изберете спалня с бяла табла и добавите подходящите възглавници, ще прибавите и допълнителна текстура.

Играйте с материите

Кадифето се използва широко в малки помещения като начин да се даде измерение на пространството. Тапицираното с кадифе легло има властно присъствие, което се съчетава добре с текстурираното спално бельо, пишат от az-jenata.bg. Можете да комбинирате ретро скрин със съвременни елементи Така ще създадете многослоен вид. 

Снимка: istock

Обърнете внимание на функционалността 

За да се възползвате максимално от малката спалня, трябва да решите как планирате да използвате пространството – можете да искате да използвате стаята като домашен офис или място, където да се облечете сутрин. Вероятно ще трябва да проявите творчество за това как да подредите мебели в малка спалня, за да поемат те различни функции. Можете например да бутнете бюрото до стената и до леглото си, за да може то да изпълнява двойна функция като нощно шкафче и работно пространство. 

Увеличете максимално светлината в малка спалня 

Може да искате да преосмислите затъмнените прозорци в малката спалня. Вместо това дайте превес на естествената светлина, за да помогнете на малката спалня да се усети „по-лека“ и просторна. По желание можете да използвате многослойни драперии със светлоблокиращ нюанс за стил и оптимален контрол на светлината. 

Декорирайте изцяло в бяло 

Придайте на малката спалня ефирно усещане с изцяло бял подход. Подобен скандинавски стил има меки бели стени, тапицирана табла и многопластово спално бельо в различни текстури. За да завършите минималистичния монохроматичен вид, можете да добавите висяща лампа с крушка.  

Снимка: istock