В горещо време мнозина се придържат към традиционните правила - да се появяват по-малко на улицата при пика на температурата, да пият повече и да не плуват, когато слънцето е в зенита си. Има обаче още редица неща, които е добре да научите, за да избегнете неприятни последствия от прегряване. 

Daily Mail събра съвети от редица експерти. Някои от тях звучат доста неочаквано, но тези правила имат своята логика.

Не пийте студено

Когато стане горещо, малко неща са по-привлекателни от идеята да хапнете студен сладолед или близалка. Според диетологът Кери Торънс това решение често е неинтуитивно и в крайна сметка може да накара човек да почувства топлината още по-остро.

"Консумацията на храна води до повишаване на температурата, тъй като процесът на храносмилане е придружен от отделяне на топлина. Това, съчетано с бързото охлаждане, причинено от студена храна и напитки, означава, че тялото ви компенсира свръхкомпенсира това чрез повишаване на вътрешната температура“, подчерта тя в коментар за BBC Good Food.

сладолед, топлинацял екран
Яденето на студена храна кара тялото да повиши вътрешната си температура. Снимка: Pixabay

Не купувайте нови обувки

Въпреки че може да е изкушаващо да прекарате време в климатизирани молове, за да прекарате времето си в горещо време, най-добре е да стоите далеч от магазините за обувки. В такъв период краката се подуват, а избраните обувки могат да се окажат твърде големи.

Ефектът, известен като термичен оток, обикновено се причинява от кръвоносните съдове на човек, подути от топлина. Това е част от процеса на регулиране на телесната температура. Когато настъпи тази промяна, течността може да проникне в околните тъкани, създавайки подуване.

Не яжте манго, аспержи или артишок

Има много неща, които се препоръчва да избягвате в горещо време, като алкохола. Както знаете, той дехидратира тялото. Въпреки това, редица определени диуретични храни също могат да причинят дехидратация, включително манго, аспержи и артишок.

Те са не само вкусни, но и полезни за хора, страдащи от задържане на течности в организма. Но в жегата е по-добре да ги изоставите. За да запазите повече влага в тялото, по-добре е да ядете домати, краставици, горски плодове и зеленчуци, като спанак, с високо съдържание на вода.

В горещо време можете да пиете кокосово мляко или вода, които съдържат електролити като калий, натрий и магнезий, за да ви помогнат да останете хидратирани.

 
манго, плодове, топлинацял екран
Мангото е диуретик Снимка: Getty

Без ремонт на дома

Според Dulux съществува риск домашната боя, оставена да изсъхне при горещо време, да „избухне“, правейки стените да изглеждат малко по-зле. Това се дължи на факта, че високите температури причиняват разширяване на влагата и въздуха, уловени под филма на боята. След това си проправя път навън, образувайки мехурчета. По същия начин се препоръчва да се въздържате от тапетиране на къщата при много горещо време. Високите температури могат да изсушат лепилото, което е нанесено върху тапета, преди да го залепите към стената, или да накарат хартията да се извие по краищата.

Към това трябва да се добавят и токсичните изпарения от боя и лепило, които се усещат много по-силно в жегите.

Не охлаждайте кучето си с мокра кърпа или сладолед

Кучетата се охлаждат чрез загуба на топлина във въздуха около тях и чрез изпаряване, когато са мокри. Това означава, че ако ги покриете с мокра кърпа, те могат да се нагорещят, тъй като тя действа като изолиращ слой.

Вместо това е по-добре да поставите мокра кърпа, върху която животното ще лежи, или да напълните басейна с вода, където кучето може или да се качи напълно, или да охлади лапите си.

Не хранете животните със сладолед.

"Топлото време може да изкуши вашия космат приятел с вкусно студено лакомство, но едно нещо, което не трябва да му давате, е сладолед. Някои видове сладолед съдържат съставки, които са вредни за вашите домашни любимци и могат да ги разболеят. За разлика от хората, ледената сметана е по-трудна за храносмилане от нашите домашни любимци, така че дръжте вашите домашни любимци далеч от сладки лакомства и вместо това изберете нещо като кубчета лед, за да ги охладите“, каза ветеринарният лекар Джон Смит.

куче, топлина, басейнцял екран
Снимка: Catherine Falls Commercial/Moment/Getty Images

Не носете синтетични дрехи или дънкови шорти

„Скъсените къси панталони могат да изглеждат страхотно с плажно боди и бикини, но тъжната реалност на дънковите шорти е, че поради плътността и теглото на материята, те няма да направят нищо, за да ви охладят“, каза стилистът на знаменитостите Миранда Холдър.

Вместо деним, тя препоръчва свободно бельо и предупреждава срещу синтетика на всяка цена.

„Синтетиката като полиестер, найлон и акрил не абсорбира влагата, което означава, че потта ви ще се натрупа на всички грешни места през целия ден, оставяйки ви в мокра, потна каша“, обясни тя.

Не зареждайте телефона си през деня

Невероятно количество топлина се генерира от уредите в дома. През 2020 г. изследователи от ZDNet тестваха безжично зарядно устройство с помощта на термовизионна камера, за да проучат колко е горещо както по време, така и без употреба. Те установиха, че когато iPhone 11 Pro Max беше поставен на безжично зарядно устройство, температурата на устройството достигна 32°C, а температурата на околната среда достигна 20°C.

Затова трябва да изключвате устройствата, когато не се използват, и също така да се уверите, че има достатъчно място за вентилация в задната част на хладилниците и фризерите, за да избегнете вътрешно прегряване.

Превод: GlasNews