В непрекъснато развиващата се област на науката за храненето продължава дебат за това кое хранене е най-важното за деня. Но въпреки всичко това все пак трябва да е закуската, защото тя дава тон за целия ден. Всеки знае, че закуската трябва да е богата на фибри и достатъчно калории, защото храносмилателната система работи най-добре след добър сън. 

Всъщност проучване, публикувано в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, препоръчва питателната закуска да бъде предпочитана пред, да речем, вечерята, за да се предотврати затлъстяването и високите скокове на кръвната захар, пише Onlymyhealth. Ето защо салатите са незаменим продукт за закуска. Някои зеленчуци обаче може да не са от полза за тялото ви сутрин или дори да са вредни за вас.

Лук

Цял екран
Снимка: Freepik

Лукът е основна съставка в повечето рецепти, особено в индийската кухня. Любителите на лука често го добавят към повечето ястия за закуска, но лютивият му и остър вкус може да доведе до лошо храносмилане сутрин. Нещо повече, суровият лук може да остави дълготраен послевкус, който причинява лош дъх, което също не е идеалното начало на деня.

Зеле

Зелето съдържа сяра, която при готвене има остра миризма и не допринася за приятното начало на сутринта. Този продукт също е доста тежък за стомаха. Следователно, яденето на зеле за закуска може да причини подуване на корема и газове.

Чесън

Цял екран
Снимка: Pixabay

Подобно на лука, чесънът има силен, остър вкус и може да причини лош дъх, което го прави по-малко желано сутрешно хранене. Може също да причини стомашен дискомфорт като лука, защото има остър вкус и причинява топлина в тялото.

Люта чушка

Лютите чушки като халапеньо могат да бъдат твърде люти за закуска, потенциално претоварвайки вкусовите рецептори и причинявайки дискомфорт, особено ако имате чувствителен стомах. Силната му пикантност може да раздразни стомашната лигавица, причинявайки киселини и лошо храносмилане.

Сурови броколи

Цял екран
Снимка: Getty Images

Въпреки факта, че броколите са много питателни, те трудно се смилат в суров вид. Може да изпитате храносмилателен дискомфорт, ако ядете голямо количество броколи за закуска. Това често води до газове и подуване, така че не трябва да го избирате за закуска.

Репичка

Острият пиперлив вкус на ряпа може би не е най-идеалният вариант за закуска. Нещо повече, яденето на репички на празен стомах може да причини проблеми с газовете, гадене, метеоризъм, разстроен стомах и главоболие.

Карфиол

Цял екран
Снимка: Pixabay

Яденето на карфиол на празен стомах може да причини синдром на раздразнените черва. Въпреки че карфиолът е отличен източник на фолат, витамин К и фибри, той, подобно на броколите, е кръстоцветен зеленчук и може да бъде труден за смилане от тялото, особено сутрин.

Патладжани

Хората със слаба храносмилателна система често се съветват да избягват патладжана, защото е трудно смилаем, така че яденето му на празен стомах не е добра идея.

Няма съмнение, че зеленчуците са питателна добавка към всяко хранене. Добавянето на зеленчуци към сутрешното ви хранене обикновено е здравословен избор, но не всички зеленчуци са еднакво добри за закуска. Тъй като закуската е един от най-важните начини за започване на деня, важно е да изберете правилните храни, които не само осигуряват хранителна стойност, но и поддържат представителен външен вид и помагат да се избегне дискомфорт.