Деветте "най-евтини" градове в Европа са разкрити в проучване и три са в една и съща държава. Битоля, Северна Македония, претендира за първото място, следван от Кишинев в Молдова. Любопитно е, че в класацията попадат и два български града. Това съобщава британското издание Еxpress, според което Битоля, Северна Македония, претендира за първото място, следвана от Кишинев в Молдова.

Една страна изпреварва с три града, включени в списъка - Крайова, Сибиу и Орадя, всички те се намират в Румъния и попаднаха в списъка на най-евтините градове за закупуване на имот.

Разположен от двете страни на река Крису Репеде, Орадя се намира само на осем мили от румънската граница. Градът си осигури деветото място и е известен като център както за икономически, така и за културни начинания.


Орадя, Румъния

Градът се разраства бързо в сравнение с други в Румъния. Случват се много промени в инфраструктурата на града, като реконструкции на стари сгради и построяване на нови. Средна цена за апартамент от 100 м² е около 323 744 лева. С население от малко над 183 000 души, това е 9-ият по големина град в страната. Инфраструктурата на града е първокласна, а непрекъснатите инвестиции подхранват неговия растеж и превръщането му в по-добро място за живот.

Следващият в класацията румънски град е историческият Сибиу. Градът може да се похвали с многобройни музеи, включително прочутия Национален музей Астра — най-голямото изложбено пространство на открито в Европа. Средната цена за апартамент от 100 м² е приблизително 300 697 лева.

Най-достъпният сред румънските градове е Крайова. Човек може да живее в него със среден месечен бюджет от само 1060 лева. Има и няколко известни туристически атракции, които допринасят за красотата му.

Крайова е дом на най-големия природен парк в Централна и Източна Европа - парк Николае Романеску. Паркът се простира на 100 хектара и е проектиран от френския архитект Едуар Редон.

Музеите на Крайова (Музей на изкуствата - Jean Mihail Pallace, Bănia House, Oltenia Museum) съхраняват шедьоври и артефакти, вариращи от произведения на Константин Бранкуши до 30 000-годишен череп на жена.

Разбира се, всички те бледнеят пред Битоля. Средната цена на апартамент от 100 м² би струвала 177 995 лева. 

Българските представители в класацията са Пловдив и Бургас, като под тепетата цените са по-ниски.

 

Ето и топ 10 на най-евтините градове за закупуване на апартамент, като цените са за жилище от 100 кв.м.  (в евро):

Тузла, Босна и Херцоговина - 166 хил. евро

Орадея, Румъния - 165 хил. евро

Патра, Гърция - 161 хил. евро

Сибиу, Румъния, - 153 хил. евр

Крайова, Румъния - 148 хил. евро

Бургас, България - 136 хил. евро

Пловдив, България - 131 хил. евро

Мостар, Босна и Херцоговина - 128 хил. евро

Битоля, Северна Македония - 91 хил. евро