Един от доста цитираните философи на нашето време, Уилям Макаскил от Оксфордския университет, смята, че смъртта на човечеството ще бъде катастрофа за цялата вселена и обяснява защо, пише Wired.

Появата на нови технологии, а с тях и все по-мощни оръжия, може да доведе до факта, че човечеството може да изчезне от лицето на Земята. Това може да стане в резултат на ядрени удари или с помощта на биологично оръжие.

"Ако всички хора изчезнат, какво би означавало това от космическа гледна точка? Ще има ли други видове, подобни на нас, които могат да еволюират поне до нашето технологично ниво? Вярвам, че няма гаранции, че това може да се случи. Ако хората изчезнат, това ще промени цялата история на Вселената“, казва Макаскил.

На човечеството са били необходими 200 милиона години, за да се развие сериозно след появата на първите бозайници на Земята. Последният общ прародител на хората и шимпанзетата е живял само преди 8 милиона години. След няколко милиарда години Слънцето ще направи Земята необитаема. Ако човечеството внезапно изчезне, може ли да се появи подобен интелигентен вид, който също ще има нужда от стотици милиони години развитие?
древен човек
Снимка: Inverse/Shutterstock

„Това е много сложен въпрос, но най-вероятно няма да има достатъчно време нов вид да се развие в същата цивилизация, преди Слънцето да изгори Земята“, казва Макаскил.

Според учения нашата еволюция е изпълнена с много непознати и непредвидими моменти. И е много малко вероятно друга такава цивилизация да възникне отново.

„Това твърдение е в съответствие с парадокса на Ферми. Ако има стотици милиони земеподобни планети във Вселената, които също не са много далеч и не много близо до Слънцето, тогава те могат да имат живот. И този живот може да се развие за 13,5 милиарда години съществуване на нашата галактика в напреднала цивилизация, която може да пътува между звездите. Но ние все още не сме я открили. Ако галактиката е толкова огромна и има толкова много потенциално обитаеми планети в нея, тогава къде са извънземните ?", казва Макаскил.

Ядрена експлозия
Снимка: Flickr

Според учения, какво ще стане, ако появата на живот е много рядко събитие и за него се събират много фактори. Може би има твърде малко планети в галактиката, които биха имали условия като на Земята, или изобщо няма. От това също следва, че събитията, довели до развитието на многоклетъчния живот на Земята, се случват във Вселената невероятно рядко.

пространство
 

„Ако вземете предвид, че самият живот е невероятно рядко събитие, тогава е възможно Вселената да е безжизнена и ние да сме единственият интелигентен вид в нея“, казва Макаскил.

Затова ученият смята, че човечеството е просто късметлия. В края на краищата, за 4,5 милиарда години от съществуването на Земята, появата на интелигентен вид на нашата планета се е случила само веднъж.

„Следователно не можем да сме сигурни, че ако човешката цивилизация престане да съществува, някое друго технологично способно същество в крайна сметка ще заеме нашето място“, казва Макаскил.

Ученият предполага, че ако все още няма други разумни видове във Вселената, тогава изчезването на човека ще има космическо значение.

„Сега и в близко бъдеще сме изправени пред заплахи, които могат да ни убият всички. И тогава Вселената може завинаги да се върне в състоянието, в което е била през по-голямата част от своята 13,5 милиарда години история. Тя отново ще стане празна, студена и мъртъв“, казва ученият.

Припомняме, учени разказаха как една ядрена война може да се отрази на Земята и стигнаха до извода, че повече от 5 милиарда души ще загинат поради ядрена война между САЩ и Русия.