Наблюдава се ръст в популацията на кърлежите - има и бум на ухапани от кърлежи, както хора, така и животни. Липсата на минусови температури е предпоставка кърлежите да започнат да се размножават, особено в териториите на околоблоковите пространства. Специалистите отдават това на периода от годината, но напомнят, че опасността не е за подценяване заради вероятността от заразяване с лаймска болест.

Кърлежите се крият в горите и парковете, но често могат да се появят и в градината на дома ви - в тревата, в храстите или в друга растителност. От там те се пренасят върху животни или хора и атакуват меките части на кожата. Паякообразните се прикрепват с хоботче към кожата и постепенно се вкопават в нея, за да смучат кръв. Именно тогава те могат да ни предадат опасни болести.

Какви опасности крие ухапването от кърлеж, можем ли и как да избегнем "кърлежова" атака върху домашните ни любимци - д-р Костадин Шанков дава отговор на тези и още любопитни въпроси.

- Д-р Шанков, напоследък се наблюдава бум на животни, ухапани от кърлежи. Какви болести крият те и колко опасни са за домашните ни любимци?

- Вярно е, че се наблюдават по-голям брой кучета, ухапани от кърлежи. Причините са много, но истината е, че всяко ухапване носи със себе си риск. Първо - самото ухапване може да предизвика реакция у кучето, която да се изяви като вид дерматит със сърбежи, намаляване на апетита, дразнене, дискомфорт, особено ако кърлежът не бъде остранен своевременно. Самите заболявания, които се пренасят от кърлежи са три основни, това са бабезиозата - при нея клиничните признаци са повишена температура, слабост, бледи лигавици, увеличение на далака и засягане на черния дроб, което се изразява под формата на жълтеница. Ако бабезиозата не се открие навреме и стане хронична, тогава може да бъде животозастрашаваща за животните. Второто заболяване е ерлихиоза - проявява се 8-10 дни след заразяването, като признаците са леки, не са специфични за самото заболяване. Те включват намален апетит, повишена температура, увеличени лимфни възли, секрети от очите и носа. Признаците на острата форма отшумяват за 1-2 седмици, дори и без лечение, но специфичното тук е, че животните могат да станат преносители. Третата болест е лаймската - преносителите са различни видове кърлежи. Клиничните признаци при кучетата са куцота, повишена температура, липса на апетит, летаргия, увеличени лимфни възли и болезнени стави. Редките форми на това заболяване удрят бъбреците и нервната система на животните. Диагнозата се поставя на база на клинични данни и кръвни изследвания. За борбата с лаймската болест в последно време има опити за разработване на ваксина, но за съжаление тя все още не е достъпна в България, а и нейната сигурност не е на сто процента потвърдена.

- Можем ли да предотвратим ухапването от кърлеж? Знаем, че се продават различни видове хапчета, каишки и капки против кърлежи, но не всички обаче действат.

- Има различни варианти - хапчета, каишки, капки за накапване и други прахообразни препарати. За жалост абсолютно нищо не дава сто процентова гаранция, че домашните любимци ще бъдат предпазени. Веднага давам пример - има препарати, които в различните региони у нас влияят по-различен начин. Един и същи продукт може да има супер добър ефект в Североизточна България, но за сметка на това в Югозападна България този препарат може да предпазва само от бълхи. Има чисто климатични и микроклиматични условия, които влияят на самите препарати. Това, което със сигурност можем да кажем е, че ако кучето се търкаля, грубо казано, в голяма популация от кърлежи, няма абсолютно нищо, което да може да го предпази. Най-важното е след всяка разходка да прегледаме животното.

 Image by Freepik

- Как лесно да премахнем кърлеж от домашен любимец? Можем ли да сторим тази "процедура" сами или задължително следва да се обърнем към специалист?

- За разлика от общоприетото - въртене на кърлежа, мазане с масла и т.н., истината е, че единственият правилен начин да опитаме да махнем кърлеж, ако той не е сериозно забит в тялото, става чрез издърпване с помощта на тънка пинсета, която трябва да захване плътно и здраво хуботчето на кърлежа - там, където то се е забило в тялото, и да бъде издърпано внимателно нагоре. Това се прави, за да не може кърлежът да предизвика "повръщане" и да причини зараза. Ако кърлежът е сериозно забит и не можем да го премахнем лесно - най-добрият вариант е да посетим ветеринар, който да го отстрани. 

- Колко струва "процедурата" по отстраняване на кърлеж при ветеринарен лекар?

Никой не може да каже специфична цена за премахване на кърлеж, тъй като зависи от мястото и от сложността на това, което трябва да се извърши - дали само да се извади кърлеж или има останало хуботче в тялото. Вероятно в рамките на 15-20 лева е средната цена.

- А трябва ли да се направят изследвания на домашните любимци, ако открием кърлежи по тялото им?

- Да, след седмица е добре да направим пълна кръвна картина на животното, ако сме открили кърлеж, който впоследствие сме отстранили, за да сме сигурни, че кръвните показатели са в норма и не подсказват за заболяване.

Image by jcomp on Freepik

- Има ли вариант кърлеж, забил се в тялото на куче, да се прехвърли върху човешко тяло?

- Всеки кърлеж, който е "напит", се изпуска от гостоприемника. Разбира се, че винаги има вариант кучето да внесе кърлеж вкъщи, който не се е забил в него и оттам да се прехвъли на човек. Затова, както казах, е добре да проверяваме животните след разходка.

- Къде най-често се забиват кърлежите върху кучетата?

- Най-често кърлежите се забиват по лесно достъпните места - лапите, долната страна на корема, муцуната. Ако кучето е с гъст косъм, това става и на слабо окосмените места от тялото - вътрешната страна на ушите, слабините. Кърлежите лесно се закрепят и на гърба на четириногите. Можем спокойно всеки ден да минаваме с гребен кучето - по този начин, ако има нещо по него, ние можем да го свалим в ранна фаза.

Image by aleksandarlittlewolf on Freepik

- Какво друго е добре да знаем за домашните си любимци през летния сезон?

- Има няколко основни неща. Трябва да ги пазим от слънчасване, животните слънчасват много по-лесно от хората. Трябва да им осигуряваме сянка, прясна вода и никога не бива да ги разхождаме по горещ асфалт или камъни, тъй като лапите им са чувствителни и много лесно могат да изгорят, а това ще им причини болка и дискомфорт.

- Гледах интересно ваше видео в TikTok, в което давате съвети за хранене на кучетата през лятото. Бихте ли споделили отново тези съвети за читатели на GlasNews.bg?

- Относно храненето през лятото - нещата, които трябва да знаем, са няколко и са интересни. Трябва да даваме на кучетата леки меса - това позволява по-лесното усвояване на храната. Прясната вода е задължителна. А ако ходим на море - трябва да знаем, че някои кучета обичат да пият солената вода, което може да доведе до разстройство. След 24 часа би трябвало този проблем да е отшумял, а ако не е - обърнете се към ветеринарния си лекар, тъй като може да премине към хронично състояние или до обезводняване, което в топлото време е сериозен проблем за животните.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Bash dog bakery (@bash_dog_bakery)

Д-р Костадин Шанков е председател на пловдивското Киноложко дружество. Той е високо ценен ветеринарен лекар, международен съдия и организатор на десетки международни изложби. Специалист е по диетология и хранителни добавки на домашни любимци.