Май е идеалният месец да организирате хладилника си и да го напълните с разнообразието от пресни продукти, които късната пролет и ранното лято може да предложи. Всички сезонни храни съдържат важни хранителни вещества, но има някои особено здравословни храни, които диетолозите препоръчват. 

Репички

Репички на масатаЦял екран
Снимка: Freepik

Сега е идеалният момент да добавите този пикантен зеленчук към списъка си за пазаруване, пише Eating Well. „Освен че е красиво и ароматно, то е и питателно“, казва Рахаф Ал Бочи. Репичките са богати на хранителни вещества като витамин С, калий и мед, а също така имат антимикробни, противоракови и антиоксидантни свойства, които насърчават цялостното здраве.

Череши

Цял екран
Снимка: Pixabay

Черешите са не само вкусно лакомство, но и имат огромна хранителна стойност. Първо, една порция череши от 1 чаша съдържа 3 грама фибри, които помагат за всичко – от контрола на кръвната захар до здравето на червата и сърцето. Черешите също са богати на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, които са полезни за предотвратяване на развитието на хронични заболявания, предпазват от преждевременно стареене и подобряват здравето на сърцето, казва д-р Мелиса Рене.

Ако все още не сте проверили отдела за продукти в хранителния си магазин или фермерския пазар, сега е моментът. Печурките и гъбите портобело са на разположение целогодишно, но могъщата смръчкула е налична едва през май, казва Грейс Дероча, RD.

„Въпреки че точното им съдържание на хранителни вещества може да варира“, казва Дероча, „те обикновено са с ниско съдържание на калории и мазнини и с високо съдържание на протеини и фибри.“ Те също така съдържат много витамини и минерали, включително витамин D, цинк, мед и желязо. Освен това смръчкулите съдържат антиоксиданти и имат потенциални противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства.

Цял екран
Снимка: Freepik

Въпреки че морковите се предлагат целогодишно, тези оранжеви зеленчуци са най-сладки през май, казва Ангел Планелс, MS, RDN , говорител на Академията по хранене и диететика. Морковите съдържат бета-каротин, каротеноид, който тялото превръща във витамин А и след това използва за всичко - от поддържане на имунната функция до потенциална защита срещу болести и някои видове рак. Планелс добавя, че морковите - с почти 4 грама фибри на 1 чаша сурови моркови - осигуряват допълнителна полза от подпомагането на регулирането на чревната подвижност.

По-малките моркови обикновено са по-сладки, така че им се насладете сурови. По-големите моркови могат да бъдат нарязани на тънки филийки за салата или бързо сварени, за да се запази хрупкавата им текстура.

Цял екран
Снимка: Freepik

Популярността на този пролетен зеленчук достига своя пик през май, така че вземете гроздове с твърди стъбла и ярки, плътни върхове, за да им се насладите. Аспержите са добър източник на витамин С и фибри, а също така са отличен източник на витамин К, казва главният готвач Аби Гелман, RD . Освен това, аспержите са с много ниско съдържание на калории, само с 38 калории на 1 чаша варена порция.

Гелман препоръчва приготвянето на аспержите да е просто: „Просто залейте с екстра върджин зехтин, сол и черен пипер и печете на 425°F за 20 минути.“ Ако търсите други начини да се насладите на аспержите, Гелман предлага да ги изпечете на скара. Не забравяйте да съхранявате аспержите правилно, за да удължите срока им на годност. „Просто го поставете в чаша с малко вода, покрийте краищата с найлонова торбичка и съхранявайте в хладилника“, казва тя.