По традиция цветовете за Коледа са червено и зелено, но това не означава, че сте длъжни да декорирате трапезата само с тях. Всичко зависи от цветовата гама, в която сте украсили стаята, където ще се храните. Някои наистина залагат на традиционното и изпитаното, защото харесват съчетанието на червената покривка със зелените елхови клонки.

Други обаче предпочитат да експериментират, декорирайки със сини и сребристи нюанси, докато трети залитат по златистите отблясъци. Друга възможност е подредите масата за Коледа в цветове, които нямат нищо общо с празника – например в лилаво или в розово. А когато говорим за комбинации, ето част от „коледния асортимент“: златно и бяло; златно, зелено и бяло; златно, бежово и кафяво; сребърно и синьо; бордо, сребърно и бяло; лилаво, сребърно и бяло; зелено, бяло и синьо;  светлосиньо и бяло; червено и зелено.

Подредба на масата според етикета

Българи посетиха едни от най-предпочитаните коледни базари в Европа СНИМКИ


Тъй като по празниците става въпрос за по-специално семейно събиране, е хубаво да подредите масата според общоприетия етикет. Това ще рече, че чиниите трябва да са подредени на около 2-3 см от ръба на масата. Желателно е да са поставени една в друга, като най-отдолу стои чинията за основно ястие, а най-отгоре – за супа или предястие.

Много домакини обаче избират да не струпват чиниите на масата, а да ги сервират поотделно заедно с ястието.

Вкусна баница с тиква. Как да я приготвим?

При приборите системата е следната. От ляво на чиниите слагате вилиците, като от външна страна е тази за предястието, а от вътрешна – за основното. От дясно на чиниите стоят ножовете и лъжиците. От най-вътрешна страна поставяте ножа за основно, в средата подреждате ножа за предястието и от най-външна страна идва ред на лъжицата. Не забравяйте, че ножът се поставя с острата част към чинията. Над чиниите и успоредно на тях стоят приборите за десерт, които са обърнати в противоположна посока.

Чашата за вода трябва да стои на няколко сантиментра от върха на ножа за основно хранене. До нея, вляво и леко под ъгъл, компания й прави чашата за аперитив или вино.

Що се отнася до салфетката, може да избирате дали да я оставите вляво от вилиците или да я поставите в чинията.

Декорация на празничната трапеза

Ярко и ароматно! Рецепта за коледен пунш


Покрай коледната еуфория хората често прекаляват с декорацията на празничната трапеза. Когато и вие усетите подобен прилив на „вдъхновение“, повтаряйте си, че храната има водеща роля, а всичко останало просто й партнира. Не е задължително да декорирате със специална празнична покривка.

Чудесна работа върши и бялата, стига да я украсите правилно. Върху нея сложете под ъгъл по-малка, квадратна коледна покривка или заложете на цветни салфетки, които да контрастират на бялото. Някои пък изобщо не използват покривка, а предпочитат отделни подложки от плат с празнични мотиви.

Коледни курабийки с ледена глазура от Буболинката

Изберете си елемент, който да бъде фокусна точка на масата.

Например, стъклена купа с шишарки или поднос с топки за елха (още по-добре ако разполагате със по-висока стойка за торта). Друг вариант е да сложите свещник или коледен венец на масата.

Вазата с цветя също стои стилно, но трябва да внимавате да не пречи на разговорите по време на вечеря. Бъдете различни.

Сложете цветята в обикновен буркан, който обаче сте опаковали в подаръчна хартия, завързана с панделка, така че да скрива импровизираната ваза.