Уличният художник C215 отправя послание срещу войната в Украйна и на други места по света

Портрет в синьо и жълто на украинско момиче върху фасадата на сграда в 13-и район в Париж е "универсалното послание" на френския уличен художник Кристиан Геми, известен като C215, не само срещу войната в Украйна, но и на други места по света, предаде Франс прес.

"Това е портрет на дете, който ни призовава да се запознаем с хуманитарната драма в Украйна и отговорността на политиците. Това е универсално послание. В черно и бяло то би говорило за други конфликти", обяснява 48-годишният художник от студиото си в парижко предградие на няколко пресечки от фреската си.

Под детското лице стрийт артистът е добавил "цитат от украинския президент Володимир Зеленски", насърчавайки административните служители да не закачат в кабинетите си неговата официална снимка, "а тези на децата си".

Той осъжда колкото "Владимир Путин, който нахлу в Украйна", толкова и "американската интервенция в Ирак или френската интервенция в Либия", като напомня и за трагедията на децата в Сирия, Косово и Руанда, чиито портрети е правил и които все още не му дават покой, пише Dir.bg. През 2008 г. C215 си e сътрудничил със загадъчния британски уличен художник Банкси.