Често се предрича, че края на света ще дойде след унищожителна Трета световна война, сблъсък с неизвестно небесно тяло или е бъдем заличени от лицето на планетата вследствие на друго катастрофално събитие. За съжаление обаче тези сценарии отстъпват мястото си на други, наглед знайни, но плашещо опасни фактори. Вижте кои са те:

Влошаването на въздуха

Въздухът е един от най-важните фактори, необходими за нормален живот. Качеството му влияе пряко върху всички функции на организма ни. За нормално съдържание на кислород в него се смята нивото от 21%. Ако то е по-малко, резултатът е влошаване на всички процеси на обмяна на веществата. Страшно е да се помисли доколко въздухът в големите градове отговаря на тези изисквания.

Мрем не от COVID, СПИН… Мрем от мръсен въздух – 15 хил. българи годишно!

Заплахата от потоп

Не бива да забравяме и за значението и силата на водата. От много години редица учени предупреждават, че глобалното затопляне топи ледовете на Северния и Южния полюс със стряскаща бързина. Това на свой ред води до покачване нивата на световния океан. Теоретично след няколко десетилетия части от Европа, Америка и Азия може да се окажат потопени под водата, ако тези процеси запазят темпото си.

Вече 11 са жертвите на наводненията в Германия. Сред тях и пожарникари*

Глобално застудяване

Не всичко е очевидно, когато говорим за глобално затопляне. Съществува и друг научен лагер, според който заплахата от повсеместно застудяване е още по-страшна. По мнението на някои виновни за това са вулканите. Зачестилите изригвания блокират слънчевата светлина и могат да станат причина за падане на температурата близо до земната повърхност. Промените в течението Гълфстрийм също могат значително да изстудят северното полукълбо на планетата. Според други учени естествените цикли на Земята преминават през периоди на по-топло и по-студено време и е напълно естествено скоро да попаднем в нов мини ледников период, какъвто е имало само преди малко повече от век.

Шест прогнози на Ванга за следващите 100 г. – от войни до нови болести

Боклукът

През последните десетилетия човечеството потребява огромно количество стоки, след които неизбежно остават отпадъци – пакети, празни бутилки, етикети и т.н. В същото време по-голямата част от света не разполага с адекватни съоръжения за изгаряне на тоновете боклук, които се трупат всеки ден. Освен че е източник на зарази, мръсотията повишава риска от онкологични заболявания на живеещите в близост до сметища.

Потресаваща ВИДЕО гледка: Ново плаващо сметище тръгна по Струма

Пандемия от затлъстяване

Тя не е свързана пряко с проблемите на околната среда, освен с това, че изяждаме бързо и сигурно ресурсите на нашата планета – според мащабно изследване до 40 години в моретата няма да остане риба, годна за ядене – с такава скорост се излавя тя. Затлъстяването обаче има пряка връзка с модерната епоха, пише Обекти. С напредването на технологиите ние се движим все по-малко, консумираме все повече и по-евтина храна, която често не се налага дори да готвим, и забравяме какво означава здравословна порция - особено в градовете. Според статистиката всеки втори жител на земята има излишно тегло. То пък често става причина за развиване на сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Огромен процент от българите са в състояние на предзатлъстяване