Не е тайна, че естественият спътник на нашата планета влияе върху живота на Земята. Въпреки това, в ново проучване учените са открили, че това влияние вероятно е много по-голямо, отколкото можем да си представим. Авторите на изследването смятат, че Луната може да накара кораловите рифове в океаните на Земята да звучат различно.

Всеки коралов риф има собствен звуков пейзаж, създаден от неговите обитатели – рибите и другите организми, които се движат около рифа. Изследователи по света използват този фонов шум, за да наблюдават какво се случва около коралите. Учените обаче вече са забелязали, че влиянието на Луната може да промени звуците, излъчвани от кораловите рифове, пише Science Alert. С прости думи, спътникът на Земята по някакъв начин влияе върху дейността на екосистемата на кораловия риф.

В ново проучване екип от Военноморския център за подводна война (NUWC) и Агенцията за напреднали изследователски проекти-Енергия (ARPA-E) в САЩ установиха, че подводният шум се променя бързо, когато Луната изгрява и залязва. Резултатите показват, че импулсите, произведени от рибите, се увеличават по време на лунните часове, докато нискочестотните гласове и безгръбначните призиви намаляват по време на лунните часове.

Според океанографа Даниел Дуейн от NUWC това означава, че изгревът и залезът на Луната имат редовно въздействие върху екосистемите на кораловия риф, регулирайки промените във взаимодействията на местното население.

За целите на изследването учените поставиха оборудване за звуков мониторинг на три рифа край западния бряг на Хавай. В резултат на това те успяха да измерват звуци между 2020 и 2021 г. Имайте предвид, че хидрофоните са използвани от учените за заснемане на едноминутни снимки на звукови пейзажи на интервали от 10 и 15 минути.

звуци от коралов рифЦял екран
Мониторингът е извършен на три различни обекта Снимка: PLOS ONE

Звуковият подпис на коралов риф всъщност показва неговата обитаемост и здраве - колкото по-добро е състоянието на рифа, толкова повече организми живеят върху него и толкова по-силен е той. Авторите на изследването смятат, че промените в биологичния звук между изгрева и залеза на Луната вероятно са отговор на промените в нивата на лунната светлина. Екипът също така вярва, че тези промени не се влияят от промените в приливите и отливите, тъй като приливите и отливите не са синхронизирани с изгряването и залеза на Луната в средата, в която е проведено изследването.

Изследователите могат също да използват звуковите сигнатури на кораловите рифове по света, за да ги сравняват един с друг и да наблюдават промените при глобалното затопляне. Следващата стъпка може да бъде да се съпоставят звуковите вариации с други показатели за здравето на кораловия риф.