Повишаването на цените на водата, електричеството и топлата вода поставиха на дневен ред темата за начините да пестим. Ако досега не сте го правили, то имате реални шансове да намалите битовите си сметки, като предприемете няколко корекции в навиците си.

Настройте бойлера

През следващите седмици температурата на въздуха ще се покачва. Може да се възползвате от това и да намалите максималната температура на загряване на водата.  

Спрете да използвате сушилнята

Навън ще е достатъчно топло, за да изсушим прането по старомодния начин.

Размразете хладилника и фризера

Регулярното размразяване на хладилника и фризера намалява консумацията на енергия, пише dailyrecord.co.uk.  

Напълнете фризера

Когато фризерът е пълен, не е необходимо студеният въздух да циркулира толкова, колкото, когато е полупълен.

Дръжте прозорците затворени

Този съвет може да звучи странно, предвид жегите, които предстоят. Но той има своето логично обяснение, тъй като не позволява на топлия въздух да навлиза в жилището.

Експерти съветват още да използваме завеси и щори през деня, за да намалим въздействието на пряката слънчева светлина. Може да отворите прозорците привечер, когато температурите са паднали. Така ще охладите стаите и ще отпадне необходимостта от включването на вентилатори или климатици.

Използвайте вентилатора/климатика пестеливо и умно

Тези уреди допринасят немалко за сметките за ток. В горещините има моменти, когато няма да може да се лишите от услугите им. Когато можете обаче, изключвайте ги.

Един от практичните начини за охлаждане на помещението е да поставите вентилаторите на пода, пише profit.bg. Така стимулирате циркулацията на въздуха и постепенно охлаждате насъбралия се във височина топъл въздух.

Инвестирайте в изолация

Мнозина свързват изолацията със зимния сезон. Тя обаче има своите предимства и през лятото. Държи топлината навън.

Накрая ще допълним списък от съвети с няколко изпитани практики, предоставени от “Активни потребители”:

  • Изключвайте зарядните от контакта, ако не ги ползвате. Едва ли има потребител, който все още да не знае, че тези устройства харчат ток, ако са включени в контакта, дори и да не вършат никаква работа.
  • Направете настройки на компютъра си, така че да минава в икономичен режим за използване на ток, когато не го използвате. Така ще спестите ток.
  • Размразявайте месото на стайна температура или като го преместите от хладилната камера в хладилника от вечерта за следващия ден, вместо да използвате микровълновата печка.
  • Поддържайте торбичката за прах на прахосмукачката си чиста. Така уредът харчи по-малко ток при работата си.
  • Използвайте тостер, електрическа кана и тенджера под налягане, вместо готварската печка при всяка възможност.
  • Използвайте програми на пералнята с по-ниски температури, ако прането ви не е силно замърсено. 85% от от тока, който харчи пералнята, отива за стопляне на водата.
  • Включвайте бойлера, пералнята и други електроуреди на нощна тарифа. Това ще намали сметката ви.
  • Съобразявайте диаметъра на тенджерите, в които готвите, с този на котлона и захлупвайте ястието, за да заври по-бързо.