Не стига, че да изгорим след прекалено излагане на слънце е доста неприятно усещане, което мнозина сме изпитвали, но още по-лошо е, когато се стигне до появата на мехури. В тези случаи кожата ни е най-зачервена и болезнена именно заради подутините, пълни с течност. Тогава вече е необходимо да се погрижим по-старателно за кожата. И за наше успокоение, има лесни начини, с които да го направим, препоръчани от дерматолозите, пише Prevention Magazine.

Като реакция при слънчево изгаряне, тялото започва да пренася повече вода към кожата. Затова, за да не стигнем до дехидратация, добре е да пием повече вода през деня.

Да предпазим мехурите с лепенки

Ако са се появили само няколко мехура, може спокойно да ги предпазим с лепенки и да избегнем нараняването и спукването им. За да сме още по-предпазливи, добра идея е да излизаме навън, облечени в дрехи от памучната материя.

Да противодействаме на изгарянето с охлаждане.

Да сложим лед (но задължително увит в кърпа) върху мехурите би облекчило подуването и болката. Друг вариант с подобен ефект са студените компреси.

Да хидратираме кожата

Предпазването на мехурите от нараняване и пукане е особено важно, както не от по-малко значение е и грижата за изгорената зона на кожата около тях. Хладките душове са за предпочитане пред топлите, като е добре да мием тялото си с деликатни и хидратиращи сапуни и душ-гелове. А докато кожата е още влажна след къпане, може да нанесем гел от алое вера за допълнителен успокояващ ефект.

Да реагираме, ако мехур се спука

Дерматолозите припомнят, че ако нарочно пукаме мехурите, си правим лоша услуга. Но дори и случайно да се случи, важно е веднага да реагираме. Съветът е първо да почистим мястото на спукания мехур и зоната около него с нежен сапун и вода. След това нанасяме антибиотичен мехлем и покриваме откритата кожа с марля или бинт. Но ако в следващите часове или дни се образува обрив, най-добре е да потърсим помощта на лекар.

Как да предпазим кожата си от вредните слънчеви лъчи?