На фона на войната в Украйна и зачестилите заплахи от ядрена война все по-често се появява темата за бункерите и въпросът как да оцелеем след ядрен апокалипсис. Оказа се, че много богати хора вече са се сдобили с надеждни бункери. Професор Дъглас Рушкоф написа статия, наречена Survival Of The Richest (Спасяване на най-богатите), където подробно описва как точно ще бъдат спасени милиардерите, пише Daily Mail.

Технически експерт, Рушкоф се заинтересува от темата, след като се срещнал с някои бизнес магнати през 2018 г.

Срещата била тайна, а консултантската такса била една трета от годишната му заплата в Градския университет на Ню Йорк, така че Дъглас Рушкоф се съгласил на срещата. Той отбелязва, че е летял в бизнес класа и след това е бил закаран три часа в лимузина до някакво луксозно, но изолирано място в пустинята.

бункер, бункерите на богатите, радиоактивни отпадъци, убежище, подземен убежище, скривалище на милиардеритецял екран
В бункера Oppidum има дори гараж за скъпи коли Снимка: Oppidum

„Това беше курорт насред нищото“, казва Рушкоф, който добавя, че е излязал с петима богаташи.

"Всички бяха от висшия ешелон на света на технологичните инвестиции и хедж фондовете. Поне двама от тях бяха милиардери", казва професорът и си спомня, че са го попитали какво ще се случи след Събитието, както те наричат ​​вероятния апокалипсис.

Това беше техният евфемизъм за екологичен колапс, социални вълнения, неудържим вирус или злонамерен хак в мрежата, който един ден може да унищожи всичко.

Те се интересуваха къде е по-добре да се строят бункери: в Нова Зеландия или в Аляска? Кой регион ще бъде най-малко засегнат от предстоящата климатична криза? Коя беше по-голямата заплаха: изменението на климата или биологичната война?

Това бяха въпросите, които занимаваха умовете им и Рушкоф каза, че е изумен колко много са мислили за това.

бункер, бункерите на богатите, радиоактивни отпадъци, убежище, подземен убежище, скривалище на милиардеритецял екран
Бункер басейн и градина от Oppidum Снимка: Oppidum

Един от тях вече беше наел дузина командоси, за да ги достави до тайната му база, другият искаше да построи отопляем басейн в бункера си и осветление, което имитира слънчевата светлина.

И когато професорът предположил, че ще бъде трудно да се намерят части за системата за отопление на водата в басейна след апокалипсиса, милионерът просто кимнал сериозно и „написал нещо в тефтера си, очевидно: „поръчайте още части за басейна“, отбелязва Дъглас.

Както посочва Рушкоф, вероятността един укрепен бункер наистина да защити обитателите си, е много малка. „Всичко стига навсякъде. Токсичните облаци, чумата и радиацията са склонни да се разпространяват и да проникват дори през най-обмислените бариери. Въздушните филтри трябва да се сменят редовно и понякога те се провалят“, каза професорът и предупреди, че намирането на нови филтри би било проблем: след като всички фабрики, които ги произвеждат, ще бъдат унищожени. Но на богатите не им пукало.

Защото има фатален недостатък в техните стратегии за оцеляване - как да запазят лоялността на персонала, на който плащат за тяхната защита в свят, потънал в невъобразим хаос.

И така, според Робърт Вичино, основател на калифорнийския доставчик на бункери Vivos, Бил Гейтс има огромни убежища под всяка от къщите си.

"Преди няколко години неговият шеф на охраната дойде при нас. За тези мултимилиардери няколко милиона са нищо. Това е просто най-новата форма на животозастраховане", каза Висино.

Разбира се, къде се намират бункерите на богатите и как се обслужват, е тайна. Намеци за това как могат да изглеждат могат да бъдат намерени в каталозите на много компании за изграждане на бункери.

Компанията Rising S в Тексас, която строи бункери под мотото „Ние не продаваме страх, ние продаваме желание“, предлага подслон за петдесет души.

бункер, бункерите на богатите, радиоактивни отпадъци, убежище, подземен убежище, скривалище на милиардеритецял екран
Бункерна инсталация от Rising S
 

Bunker Aristocrat за 10 милиона долара може да побере клиента, както и неговото семейство, приятели и персонал.

Комплектът включва домашно кино, сауна, фитнес, зала за боулинг и, разбира се, басейн. Но може да бъде допълнен по всякакъв начин: например да се изгради голф игрище или зона за разходка на кучета.

И така, един от клиентите оборудва стрелбище в приюта си, а другият - място за любимите си състезателни коне, които трябваше да бъдат доставени на таен асансьор от зърнохранилището.

Всички тези бункери могат да бъдат достъпни през "паник стая" в главната къща на собственика или чрез специално изградено съоръжение на място. Обикновено изглежда като нормална сграда, но има стени от бронирана стомана с дебелина половин инч и тежка взривна врата зад стандартна врата.

Не по-малко луксозни са апартаментите в Survival Condos, два ракетни силоза на правителството на САЩ, построени в Канзас през 60-те години на миналия век, за да предпазват от ядрена бойна глава, 100 пъти по-мощна от тази, хвърлена над Нагасаки.

мцял екран
Survival Condos - подземен комплекс за оцеляване
 

Днес те са превърнати в подземни жилищни комплекси, спускащи се на 15 етажа и защитени от стени с дебелина до 9 фута. Те дори имат "прозорци" - стенни екрани, върху които могат да се прожектират изображения от външния свят - и всички имат биде, в случай че отново има недостиг на тоалетна хартия.

Има също спа и стена за катерене, всеки апартамент струва повече от три милиона долара и освен това всеки наемател трябва да плаща 2000 паунда всеки месец, за да попълни запасите от храна, което трябва да е достатъчно за поне пет години живот.

Една клиентка дори платила апартаментът й да бъде превърнат в реплика на пентхауса й в Ню Йорк.

бункер, бункерите на богатите, радиоактивни отпадъци, убежище, подземен убежище, скривалище на милиардеритецял екран
Апартаменти в Survival Condos Снимка: Екранна снимка

А технологичният предприемач Антонио Гарсия Мартинез построи лагер за оцеляване на остров близо до Сиатъл преди пет години.

Рейд Хофман, съоснователят на LinkedIn, каза, че поне половината от неговите колеги милиардери от Силиконовата долина по подобен начин са закупили някаква форма на „апокалиптична застраховка“ под формата на бункер, или в САЩ, или в чужбина.

За тези, които искат да се отдалечат възможно най-далеч от големите населени места в света, една от любимите дестинации на Doomsday е Нова Зеландия, известна със своята природна красота и относителна изолация.

Съоснователят на PayPal Питър Тийл вече е закупил бивша ферма за овце на слабо населения остров и се говори, че е построил бункер там.

Rising S вече е инсталирал седем бункера в Нова Зеландия. Много от тях бяха използвани за първи път през пролетта на 2020 г., малко преди Нова Зеландия да затвори границите си поради пандемията от Covid-19.

Гари Линч от Rising S си спомня как изпълнителен директор, който е избягал от Ню Йорк, му се е обадил в отчаяние, защото е забравил кода за отваряне на тайната врата към неговото убежище. „Той също зададе въпроси относно електричеството и бойлера и дали трябва да вземе допълнителни водни или въздушни филтри“, спомня си Линч.

Но професор Рушкоф отбелязва, че на срещата в края на света с петимата богаташи те са били сериозно притеснени как да се предпазят от персонала си, когато парите станат маловажни.

Един предложи да се използва комбинация от ключалки, за да се предпази персоналът от кражба на храна. Друг се застъпи за принуждаването им да носят яки, които биха могли да доведат до токови удари, ако откажат да следват заповеди.

Припомняме, Oppidum по-рано показа своите „ултра-луксозни бункери“, които могат да включват художествени галерии, паркове, барове и осветени басейни.

Швейцарска компания показа елитни бункери за милионери СНИМКИ