Коронацията на Чарлз Трети наближава, а с нея и планираните събития и традициите, свързани с първата коронация на британски монарх от 1953 г. Ето как ще протече церемонията и какви традиции  съществуват: 

5 май 2023 г.

Лондон и Уиндзор ще се подготвят за паради и улични празненства. Очаква се големи тълпи да се стекат в центъра на Лондон по този повод. Планирано е затваряне на пътища в централната част на столицата през целия уикенд. Метрото и жп транспортът ще се движат нормално с някои промени в маршрутите и часовете на автобусите. Общественият транспорт вероятно ще бъде по-натоварен, предава BBC.

6 май 2023 г.

Първата коронация от 70 години насам ще се проведе в Уестминстърското абатство. Очаква се да има тълпи от хора около двореца Уайтхол и Бъкингамския дворец. Районите, от които желаещите ще могат да наблюдават събитието, ще бъдат отворени от шест часа сутринта местно време в събота. Кралското шествие от Бъкингамския дворец до Уестминстърското абатство ще се проведе преди самата коронация, която започва в 11 часа.

След това е планирано шествието обратно към Бъкингамския дворец, а следобед кралят и кралицата ще поздравят събралата се тълпа от балкона на двореца.

7 май 2023 г.

Коронацията ще бъде отпразнувана с така наречения „голям обяд“ по случая. Общности от цялото Обединено кралство са поканени да споделят забавни моменти и заедно да се насладят на вкусна храна. В 20 часа ще започне и празничен концерт, на който посетителите ще се радват на разнообразното културно наследство на Великобритания с музика, театър и танци. Като част от шоуто различни известни места из острова ще бъдат осветени с прожектори, лазери и демонстрации с дронове и светлина.

Любопитен факт е, че въпреки добрите отношения между САЩ и Великобритания нито един американски президент не е присъствал на кралска коронация.

Дали това е знак за скрита враждебност между двете страни или нещо далеч по-обикновено?