Тиквата може да разнообрази вашата диета през студения сезон и да се погрижи за вашето здраве. Тиквата е есенна суперхрана, истинска съкровищница от витамини и минерали, така че определено заслужава място във вашата диета. Освен витамини и минерали, тиквата е източник на диетични фибри, които подпомагат храносмилането и антиоксиданти, които предпазват тялото от свободните радикали. Магистърът по хранене, диетологът Алина Дяченко разказа какви полезни вещества се съдържат в тиквата, как най-добре да я консумирате и да я приготвяте вкусно.

За какво е полезна тиквата?

Тиквата е богата на витамини и минерали, включително:

Витамин А - Помага за поддържане на здраво зрение, намалява риска от развитие на свързани с възрастта очни заболявания като катаракта и спомага за подобряване на цялостното състояние на кожата.

Витамин С - е мощен антиоксидант, който укрепва имунната система, подпомага заздравяването на рани, подобрява състоянието на кожата и предпазва тялото от вируси и инфекции.

Витамин Е - Известен със способността си да защитава клетките от оксидативен стрес, да запазва младостта на кожата и да насърчава здравето на сърдечно-съдовата система.

Витамини от група В (В1, В2, В6) - Те са важни за нормалното функциониране на нервната система, подпомагат енергийния метаболизъм, спомагат за намаляване на умората и подобряват настроението.

Калий - Допринася за нормализиране на кръвното налягане, поддържа баланса на течностите в организма и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Магнезий - Помага за поддържане на здравето на костите, подобрява сърдечната функция и помага за намаляване на стреса и безпокойството.

Желязо - Необходим за поддържане на нормални нива на хемоглобина и предотвратяване на анемия, особено важен за хора с повишена нужда от желязо, като бременни жени.

Фосфор - Подпомага здравето на костите и зъбите, допринася за нормалното функциониране на клетките и производството на енергия.

Снимка: Freepik

Ползите от тиквените семки

„Тиквените семки са истинско съкровище за тези, които искат да укрепят здравето си. Освен магнезий, цинк, желязо, фосфор, калий, витамин Е, те съдържат и омега-3 мастни киселини, които спомагат за намаляване на възпалителните процеси в организма, подобрява работата на сърцето, мозъка и поддържа здравето на ставите“, казва Алина Дяченко.

В допълнение към омега-3, тиквените семки съдържат триптофан - естествен източник на аминокиселина за производството на серотонин, който подобрява настроението, помага в борбата с депресията и подобрява качеството на съня.

Снимка: Freepik

Кой не трябва да яде тиква?

Въпреки че тиквата е полезна за повечето хора, тя все пак има някои противопоказания.

"Както всеки друг продукт, тиквата може да предизвика алергични реакции при хора с индивидуална непоносимост. Също така хората със стомашно-чревни заболявания, като язва или гастрит, трябва да избягват да ядат сурова тиква, тъй като тя може да раздразни лигавицата", подчертава диетологът.

Освен това тиквата има доста висок гликемичен индекс, така че хората с диабет трябва да я консумират с повишено внимание.

Интересни факти за тиквата

  • Тиквата е плод, въпреки че в кулинарията често се смята за зеленчук.
  • В древността тиквените семки са били използвани като естествено средство за лечение на паразити.
  • В света има повече от 800 различни вида тикви, като най-голямата е тежала повече от 1 тон.

Снимка: Getty Images

Кой е най-добрият начин за ядене на тиква?

„Тиквата се комбинира перфектно с различни продукти, което ви позволява да я използвате в много кулинарни ястия“, казва диетологът.

  • Тиквените крем супи с добавка на сметана или кокосово мляко са чудесен вариант за топла храна в хладните есенни дни.
  • Печена тиква може да се добави към салати, например с рукола, фета, ядки и мед.
  • Тиквен пай, гювеч, кексчета, палачинки са вкусни десерти, които ще ви помогнат да разнообразите диетата си.
  • Добавянето на тиква към просо, овесена каша или оризова каша придава приятен сладък вкус.

„Любимата ми рецепта за закуска с тиква са тиквени кнедли със сирене – толкова ярки, много нежни и вкусни“, казва диетологът, цитиран от Фокус.

Тиквени кендели - РЕЦЕПТА

Съставки:

Тиква - 150 гр

Сирене 45% - 40 g

Яйце - 1 бр.

Брашно - 20 гр

Кокосово масло - 2,5 мл

Сол, италиански билки

Приготвяне:

Настържете обелената тиква и кашкавала на едро ренде.

Добавете яйце, сол, билки, зеленчуци, брашно и разбъркайте добре.

С мокри ръце оформяме топчетата, слагаме ги в загрят тиган, намазан с олио и печем под капак на среден огън по 5 минути от двете страни.

Сервираме тиквени кнедли със заквасена сметана и зеленчуци.

Превод: GlasNews.bg

Снимка: Freepik