Популярен клип в TikTok, който е дело на  докторант по психология от Корнел, привлече интереса към психологическо проучване от 2006 г., което прави връзка между личностните предпочитания към партньора и това, което намират за привлекателно в лицето му.

Мери Рос, която публикува в социалната мрежа под псевдонима @marypatross, зададе прост въпрос в своето вече вирусно видео:  "Кой от четиримата мъже биха избрали зрителите за среща?"

След това тя коментира резултатите от проучването, разкривайки, че хората са склонни да намират лицата за привлекателни, ако притежават физически черти, свързани с предпочитаните от тях личностни черти в романтичните партньори.

Първоначалното проучване използва компютърна графика за създаване на лица, въз основа на личностните предпочитания на участниците. Стотици участници оценили привлекателността на компютърно генерирани лица от противоположния пол и попълнили въпросник за желаните личностни черти.

Това, което било открито, било интересно - тъй като лицата, които са смятани за по-привлекателни от хората, са възприети като притежаващи желани черти, като напоритост, непринуден характер, разсеяност и топлота.

"Много съм щастлив, че това изследване се споделя по толкова достъпен начин“, каза един от авторите на изследването, д-р Антъни Литъл, пред Newsweek, като посочи, че когато проучването е публикувано за първи път в средата на 2000-те години, такова широко споделяне не е било възможно.

Литъл все още работи в областта, като събира данни за бъдещи изследователски проекти около лица и информацията, която извличаме от тях на неговия сайт alittlelab, където хората могат да участват.

След като показа снимките във видеоклипа си, който вече има над 8 милиона показвания, Рос обясни теорията зад изследването и отбеляза, че нейният избор определено е мъж D.

Видеоклипът на Рос в TikTok споделя само мъжките лица от проучването, но като част от изследването са тествани и мъжки, и женски лица.

Вижте и резултатите:

Мъжки изображения

Лице A представлява съвкупност от лица, които са най-предпочитани от жени, които не искат спокоен партньор, докато B е комбинация от лица, избрани от жени, които предпочитат спокоен партньор.

Лице C е съвкупност от лица, предпочитани от жени, които искат по-пасивен партньор, докато лице D представлява лица, предпочитани от хора, които желаят напорист партньор.

Женски образи

Лице A представлява съвкупност от лица, предпочитани от мъже, които не искат спокойна партньорка, докато лице B е комбинация от лица, избрани от мъже, които предпочитат спокойна партньорка.

Лице C е съвкупност от лица, предпочитани от мъже, които искат по-пасивен партньор, а лице D е предпочитано от мъже, които искат асертивен партньор.

„Едно нещо, което ми харесва в това изследване е, че предполага, че не всички са съгласни за най-привлекателния човек“, каза той, отразявайки как проучването доказа, че привличането е субективно. „Работата оспорва преобладаващата идея в изследването на стереотипите, че „което е красиво е добро“, като нашите резултати вместо това предполагат, че това може да се обърне на „което е добро е красиво“.“

Тази субективност беше ясна в повече от 15 000 коментара във вирусното видео на TikTok, където хората се радваха да споделят любимата си снимка.

Превод: GlasNews.bg