Годината е 2024, което означава, че имаме удоволствието да имаме един ден повече в календара си, тъй като годината е високосна.

Но защо имаме високосни години? И какво би станало, ако те просто не съществуваха?

Нормалната година се състои от 365 дни, като три от всеки четири години се считат за "нормални", а четвъртата винаги е високосна година.

Високосната година се състои от 366 дни по някаква странна причина - само че тя не е странна и е напълно логична.

Денят се добавя към края на февруари, като краткият месец има 29 дни вместо 28 във високосна година.

Запазили сме същия метод в продължение на хиляди години и той не ни е подвел, макар че Кристофър Сирола, доцент в Училището по математика и природни науки към Университета на Южен Мисисипи, може да обясни по-подробно защо работи.

Той посочва: "Продължителността на годината, не е четен брой дни.

"С точност до няколко цифри тя е 365,2422 дни. Това означава, че или ще преброим, или ще подминем годината, ако се придържаме към четно число дни - 365 или 366."

По принцип годината е 365 дни и шест часа, като на всеки четири години се добавя допълнителен ден, за да се спазва графикът.

Но какво би станало, ако изобщо премахнем високосните години?

Първо, на високосните бебета няма да им се налага да празнуват рождените си дни на 28 февруари или 1 март в продължение на три години, тъй като датата просто няма да съществува.

Но по-сериозните фактори биха се проявили след време, а те биха били огромни.

Само след 40 години сезоните на Земята ще се разминат с датата с 10 дни, а след 700 години Северното полукълбо ще преживее австралийска Коледа с летни горещини през декември.

Неща като ловните сезони и други празници, свързани със сезоните, ще трябва да бъдат променени, но не се страхувайте - след още 700 години нещата ще се върнат към предишния си вид.

Човекът, който всъщност въвежда идеята за високосна година и високосен ден, е не кой да е, а Юлий Цезар.

Сирола обяснява: "Тогава календарът е бил наречен "Юлиански". Той не е направил сам изчисленията, а е платил за тях, нещо като да имаш името на компанията си на футболен стадион.

"Историята разказва, че когато е бил в Египет, по време на прочутата си афера с Клеопатра, че тяхната страна има по-добър календар от Рим. Но Египет отказал да направи каквото и да било по отношение на неравния брой дни. Той или неговите астрономи разбрали, че като добавят редовно един високосен ден, календарът ще остане в унисон със сезоните."