"За съжаление редица от предстоящите публични ангажименти на краля ще трябва да бъдат преуговорени или отложени", се казва в публичното изявление на Бъкингамския дворец по повод раковата диагноза на крал Чарлз.

Проклятието на диаманта Кохинор: Стана ли жертва Чарлз III на легендата?

Той вече е започнал лечение и си почива далеч от обществения живот в замъка Сандрингам. Кой обаче може да го замества ефективно и кои точно са основните задължения на краля според конституцията на Великобритания?

Когато кралят временно не е в състояние да изпълнява част от задълженията си, двама или повече членове на кралското семейство се назначават като съветници на държавата. В момента това са кралицата-консорт Камила, принц Уилям, сестрата на Чарлз принцеса Ан и най-малкият му брат принц Едуард, пише ВВС.

Съветници могат да бъдат още принц Хари, принц Андрю и принцеса Беатрис, но в момента те не са от работещите членове на кралското семейство. Колкото до ролята на краля във Великобритания, тя е преди всичко церемониална, като той запазва политически неутралитет.

Ще се сбъдне ли шокиращото предсказание на Нострадамус за крал Чарлз?

Всеки ден монархът получава правителствени документи, сред които са брифинги на важни срещи или документи за подписване, пише lifestyle.bg. Всяка сряда в Бъкингамския дворец се състои срещата му с настоящия премиер, за да обсъдят належащи задачи - тези срещи са лични и няма записи или снимки от тях.

Монархът има няколко официални парламентарни роли. Сред тях са назначаване на правителството след парламентарни избори, откриване на официалната парламентарна сесия, както и подписване на нови закони. Последният път, когато британският монарх е отказал да подпише закон, е през 1708 г.