Трябва ли да се тревожим за студени крака и за възможни проблеми с кръвообращението и проблеми с вените? В повечето случаи през зимата, очевидно не. Усещането за студени крака по време на студено време е обикновено нормално. Студените крака са първата реакция на здравия организъм към ниските температури. Когато тялото почувства студ, тялото е принудено да се защитава - това води до стесняване на кръвоносните съдове на горните и особено на долните крайници. Това намалява притока на кръв към тях и след това също така намалява излишната загуба на топлина.
 
Крайниците, краката и ръцете са най-отдалечените части на тялото от жизненоважни органи, така че намаляването на притока на кръв към тях помага за поддържане на топлината и нормалната циркулация в по-важните части на тялото, пише Фокус. Но постоянно студените крака, които не реагират на температурни промени, може вече да показват нарушение на венозната циркулация. Какви са причините за студените крака и как да стоплите краката си през зимата?

Разбира се, студените крака могат да имат няколко причини. На първо място, студените крака могат да показват проблеми с кръвообращението, като стесняване на артериите или проблеми с венозния дренаж. Това може да се дължи на сърдечно заболяване, диабет или по-малко активен начин на живот.

Очевидната причина, разбира се, е ниската температура. При студено време или когато сте в контакт със студени повърхности, краката ви може да отнеме повече време, за да се затоплят.

В допълнение, стресът може да причини скованост на артериите и намаляване на кръвоснабдяването на краката, което може да причини усещане за студ.

Причините могат да включват и периферна невропатия. Това е състояние, при което увреждането на нервите води до проблеми при усещането или изпращането на температурни сигнали. В резултат на това краката могат да бъдат подложени на постоянно усещане за студ.

Не трябва да пренебрегвате и обувките си. Тесните или компресирани обувки могат да ограничат кръвообращението в краката, което може да доведе до усещане за студ.