Русия е превърнала АЕЦ “Запорожие” във военна база, използвайки я за атаки срещу украински позиции. Това обяви шефът на украинската държавна компания за атомна енергия “Енергоатом” Петро Котин, цитиран от Би Би Си. Според него руските войници използвали централата като щит, защото знаят, че никой украинец няма да посмее да атакува. Котин отбеляза, че заплахата за района е голяма, но мястото остава безопасно. Киев съобщи, че 500 руски войници са в комплекса и Кремъл е разположил ракетни установки в района на аеца.

В понеделник Петро Котин призова АЕЦ “Запорожие”, която бе поразена при обстрел през уикенда, да бъде превърната в свободна от военни действия зона, предупреждавайки за риска от ядрена катастрофа от типа на тази в Чернобил.

“Всичко, което е необходимо, за да станат нещата сериозни, е една ракета да удари по грешната зона”, заяви ядреният експерт проф. Клеър Корхил от университета в Шефилд. Той предупреди, че има опасения, че стресът може да повлияе на способността на работниците да изпълняват безопасно задълженията си в централата. Въпреки че руските сили установиха контрол над нея в началото на март, тя все още се управлява от украински техници, припомня Ройтерс.

Същевременно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че рискът от ядрена конфронтация се е завърнал след десетилетно отсъствие, като призова държавите, притежаващи ядрено оръжие, да поемат ангажимент да не го използват първи.

“Всякакво нападение срещу атомна електроцентрала е самоубийствено”, смята Гутериш, визирайки новия обстрел на украинската АЕЦ “Запорожие” - най-голямата в Европа.

“Надявам се тези атаки да спрат. В същото време се надявам, че МААЕ ще може да получи достъп до централата”, добави генералният секретар на ООН.

Украйна обвини Русия за подновения обстрел в района в събота, който според нея е повредил три датчика за радиация, а двама работници са хоспитализирани заради наранявания от шрапнели. Москва опроверга и обяви, че украинските сили са ударили обекта с ракетен комплекс, като са повредили административни сгради и склад.

Украинският президент Володимир Зеленски пък обяви, че ако Москва организира референдуми за присъединяване към Русия в контролираните от нея части на Украйна, не може да има преговори с него или с международните му съюзници.

“Ако окупаторите продължат по пътя на организирането на псевдореферендуми, ще си затворят всеки шанс за преговори с Украйна и свободния свят, от каквито руската страна очевидно ще се нуждае в някакъв момент”, посочи Зеленски.