Любимите ви сериали, безкрайно чатене в социалните мрежи или срещи с приятели могат да ви накарат да си легнете дълго след полунощ. Ако това е изключително събитие и се случва не повече от няколко пъти месечно, няма от какво да се притеснявате. Но ако се превърне в навик, важно е да разберете, че нередовният цикъл на сън може да има сериозни последици за вашето благосъстояние. И така, кога е идеалното време да попаднете в обятията на Морфей? Вижте какво казват експертите:

Кога трябва да си лягате?

Цял екран
Снимка: Freepik

Когато става въпрос за определяне на най-доброто време за сън, за съжаление няма универсален отговор. Според д-р Пуджан Парих идеалното време за сън зависи от циркадния ритъм, който е вътрешният часовник на тялото, който регулира цикъла сън-бодърстване, пише Vogue Italia. „От научна гледна точка се наблюдава, че като цяло най-доброто време за сън е между 22 часа и полунощ“, обяснява Парих. Всичко обаче зависи от това в колко часа трябва да се събудите на следващата сутрин. По същество е важно да получите минималния брой часове сън, предписан за вашата възрастова група. За повечето възрастни това са 7-8 часа непрекъснат сън. Например, ако по график трябва да се събудите в 7 часа сутринта, тогава е препоръчително да си легнете между 23 часа и полунощ.

Какво се случва, ако си легнете твърде късно?

Заспиването твърде късно и нередовните цикли на сън могат да увеличат риска от инфаркт. „Нелягането в точното време след вечеря може да увеличи апетита за храна поради увеличеното производство на грелин, хормон на глада, който стимулира апетита“, предупреждава д-р Парих. „Това може да доведе до наддаване на тегло в краткосрочен план и сериозни сърдечно-съдови усложнения в дългосрочен план.“

Продукти за добър нощен сън

Цял екран
Снимка: Pexels

Ако имате проблеми със заспиването, лека закуска преди лягане може да ви е полезна. Очевидно не говорим за парче шоколадова торта, тъй като сладкишите могат да доведат до скокове в нивата на кръвната ви захар. Под лека закуска имаме предвид например чаша горещо мляко - напитка, която не е просто „бабино лекарство“, а всъщност има научно доказани ползи. Това всъщност е мощен източник на триптофан, аминокиселина, открита в много животински и растителни протеини, която задейства производството на серотонин и мелатонин, сигнализирайки на мозъка да се подготви за сън.

Какво да правите, ако не можете да спите

Случва се дори след изпълнен със събития и труден ден сънят да не идва. Всъщност не е странно, ако останете будни в леглото 15-20 минути, преди да заспите. Ако обаче след 30 минути все още се мятате, значи е време да вземете някои мерки:

  • ставайте от леглото, разтягайте се или правете клякания;
  • прочетете някоя книга, най-важното, не много вълнуваща, за да не изплашите съня си;
  • Вземете гореща вана: тя може да понижи телесната ви температура и да ви направи сънливи.  
Правила за качествена почивка
 
Цял екран
Снимка: pexels.com

За да осигурите хигиена на съня и спокойна почивка, д-р Парих препоръчва да следвате няколко прости правила:

  • Избягвайте излагането на синя светлина, излъчвана от смартфони, телевизори и лаптопи, поне два часа преди лягане.
  • Избягвайте алкохола и кофеиновите напитки след 18:00 ч., тъй като те са стимуланти, които поддържат мозъка буден.
  • Яжте 3-4 часа преди лягане, тъй като някои храни се усвояват дълго време.
  • Старайте се винаги да си лягате и да се събуждате по едно и също време, дори през почивните дни, защото така ще избегнете нарушаване на ритъма на сън и бодърстване.
  • Занимавайте се с физическа активност през деня: упражненията изморяват тялото и улесняват заспиването.